Як виїхати за кордон на власному або чужому авто: поради від Головного сервісного центру України

clock
28.08.2023 16:20

У реаліях сьогодення виїзд за кордон може бути спонтанним або життєво необхідним. Наприклад, за гуманітарною допомогою, амуніцією, автівкою і тд.   
  
Якщо ви вирішили виїхати з України на своєму автомобілі, для початку перевірте, чи є у вас всі необхідні документи на авто. При собі потрібно мати: 
  
1. посвідчення водія  
2. свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу оформлене на ім’я водія або пасажира  
3. розпізнавальний знак України на авто (UA), розміщення якого не є обов’язковим за наявності позначення UA на номерному знаці;  
4. треба укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників  транспортних засобів, тобто – міжнародну страховку "Зелена карта" 
 
Окрім того, на автомобілі має бути державний номерний знак, що містить латинські літери (індивідуальний номерний знак діє тільки на території України). 
 
До того ж водій, який не є власником авто повинен мати  такий же перелік документів, як і власники. У такому випадку свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон видається на ім’я кермувальника або пасажира. Для цього необхідно разом з власником автівки звернутись до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. З собою треба взяти паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Після повернення з-за кордону,  свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на ім’я кермувальника, треба повернути в сервісний центр МВС впродовж 10 днів.  
 
Довіреність на право керувати чужим автомобілем, за кордоном буде дійсна за кількох умов:
 
Документ потрібно перекласти мовою країни, в якій будете перебувати;
 
Легалізувати документ у встановленому порядку (виконати процедури, які необхідні для визнання документа виданого в іншій країні  - апостиль або консульська легалізація).
 
Ця процедура є складнішою, тож краще все таки оформити свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон.   


 Головний сервісний центр України

Схожі матеріали