Контраст
Шрифт

Як правильно обрати вогнегасник

clock
06.12.2022 13:40

Українці все більше користуються генераторами та альтернативними джерелами опалення, через що зросла кількість пожеж. 
Взагалі існує шість класів пожеж. Їх визначають від загоряння виду матеріалів та речовин. 

Перший - тверді горючі матеріали. Наприклад - деревина, папір, тканина. Другий - рідкі й тверді речовини, які розплавляються. Третій - газоподібні речовини. Четвертий - метали та їх сплави, П’ятий - горіння електроустановок до 1000 ват, зокрема генератора. І шостий - рослинні та тваринні олії і жири в обладнанні для приготування їжі. 

Для використання існує чотири види вогнегасників. Порошковим можна загасити всі класи пожеж, окрім шостого. Водо-пінний вогнегасник використовують для пожеж першого і другого класу. Вуглекислотний вогнегасник важливий у випадках другого та п’ятого різновидів загорань. Під час використання такого балона (він знижує свою температуру до -70 градусів)  використовуйте теплі рукавиці. Водний вогнегасник у чистому вигляді допоможе під час гасіння пожежі першого класу, зі спеціальними добавками – у разі ліквідації загорання другого та шостого класу. 

Пам’ятайте, що водо-пінний і водяний вогнегасники не можна використовувати для гасіння електроустановок. Це небезпечно для життя!

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність