«Я плакала і кричала від радості»: розповідь матері нацгвардійця про зустріч з сином після повернення з полону

clock
08.06.2024 18:00

31 травня відбувся обмін полоненими, серед яких був і нацгвардієць з Чернігова Роман Гончаренко. До полону чоловік ніс службу на Чорнобильській атомній електростанції.

З 24 лютого до 30 березня 2022 року Роман перебував на ЧАЕС у заручниках. А 31 березня його та ще 168 нацгвардійців вивезли на територію рф.

Мати Романа, Оксана Гончаренко, розповіла Суспільному про дзвінок сина з території України та їхню першу зустріч.

««Мамо, мене обміняли!». А потім все як в тумані. Я плакала і кричала від радості. Я була на той час на роботі, всі просто з розуму сходили від радості. Про обмін ми дізналися в цей же день, по пошуковим групам, що буде обмін тілами. Потім, як обмін тілами прийшов, виклали, що буде обмін 75 на 75. Може, пів години, чи година – була вже інформація, що обмін відбувся. І хвилини через дві-три – дзвінок», – пригадує жінка.

У полоні Роман пробув два роки, три місяці та один тиждень. За цей час Оксана лише раз говорила з ним телефоном і отримала листа з двома реченнями. Жінка брала активну участь в мітингах на підтримку полонених, постійно їздила на зустрічі з Координаційним штабом.

День обміну, 31 травня, Оксана називає другим днем народження сина. Вже наступного дня вона з чоловіком вирушила до Романа в реабілітаційний центр:

«Довгі-довгі обійми, цілунки, сльози, радості. І потім розмовляли, і розмовляли».

Жінка розповідає, що наразі її сину важко сприймати багато інформації. Він проходить медичний огляд, отримує необхідну допомогу та адаптується. Проте встиг розказати, що лист від мами допомагав йому весь цей час триматися.

«Цей лист син навіть привіз в Україну. Я просто не уявляю, яких йому зусиль це вартувало – привезти».

За словами матері, за час полону син схуд майже на 20 кілограмів.

«Головне, що повернулися додому і живі. А тут ми їх відгодуємо, відцілуємо і все буде добре. Він замовив уже телефон собі, бо телефонів же немає. Навушники, годинник – все повибирав, відчув свободу, відчув, що він може приймати рішення вже сам, що він вільна людина, що він вдома, він в Україні», – додає Оксана.

Детальніше про історію нацгвардійця Романа Гончаренка дивіться у відео Суспільного.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали