Гвардійці бригади «Спартан» розповіли про специфіку роботи розвідника

clock
03.05.2023 19:55

Військовослужбовці роти розвідки спецпризначення бригади «Спартан» виконують найнебезпечніші та ризиковані завдання, часто їм доводиться працювати в тилу противника, виконувати диверсійно-розвідувальні завдання, проводити мінно-вибухові роботи безпосередньо на лінії зіткнення.

Гвардієць на позивний Хата з початку повномасштабного вторгнення проходить службу у лавах Національної гвардії України, йому 23 роки, до служби у військах займався перевезенням вантажів, був водієм далекобійником в одній з українських логістичних компаній. 

Однак 25 лютого він вже виконував бойові завдання на підступах до Харкова, весною 2022 року у складі резервної роти вирушив на Луганщину, де брав участь у боях за Комишуваху, Катеринівку та Гірське. Наразі гвардієць обіймає посаду заступника командира взводу.

«Основні задачі нашого підрозділу – розвідувальні дії. Спостереження за переднім краєм оборони противника у визначеній смузі відповідальності, за зміною в угрупованні військ, його озброєння, чисельного складу та характером дій. Взагалі мали займатися лише розвідкою, але в Бахмуті виконували й штурмові дії, вели позиційну війну, оскільки ворог вдавався до тактики масованих довготривалих артилерійських обстрілів», – розповідає гвардієць.

Інший доброволець з позивним Велес родом з Гостомеля, у цивільному житті надавав послуги з ремонту квартир, перший бойовий досвід здобув на Донецькому напрямку в Великій Новосілці у складі 12-го окремого батальйону Нацгвардії, а згодом перевівся у бригаду «Спартан» з якою тримав позиції у найгарячішій точці фронту – Бахмуті.

Велесу 44 роки, він зауважує, що ніколи не думав, що доведеться взяти зброю до рук. Військовий вишкіл пройшов вже перебуваючи у лавах Нацгвардії.

Специфіка професії розвідника передусім передбачає посилені фізичні навантаження, тож у гвардійців щоденна бойова та спеціальна підготовка. Поряд з основними навичками, якими повинен володіти спецпризначенець, зокрема, є знання топографії, тактичної медицини та інженерії.

Розвідник, на позивний Десятий до повномасштабного вторгнення проживав у Дніпропетровській області, займався встановленням сонячних панелей. В «Спартан» доєднався у листопаді минулого.

Боєць розповідає, що специфіка професії розвідника достатньо тонка і має багато нюансів, оскільки будь-яке командирське рішення завжди ухвалюється на підставі розвідувальних даних.

«Іноді доводилося виконувати задачі непритаманні розвідці – штурми, зачистки, але такі задачі нам теж до снаги, адже сьогодні війна не ведеться за підручником, вона еволюціонує, змінюється і потребує вміння підлаштовуватись», – каже військовий.

До слова, гвардійці бригади «Спартан» є питомою складовою Сил Оборони України. Вони професійно нищать російських загарбників на східних рубежах й відчайдушно б’ються за волю та суверенітет українських земель.

Національна гвардія України

Схожі матеріали