ДСНС продовжує інтеграцію в Механізм цивільного захисту Європейського Союзу

clock
06.03.2024 11:30

Керівництво ДСНС України зустрілося з Директором з питань Сусідства, Близького Сходу, Південно-західної і Центральної Азії Генерального Директорату Єврокомісії з питань цивільного захисту та операцій гуманітарної допомоги (ECHO) Андреасом Папаконстантину.

Учасники обговорили питання гуманітарного розмінування, взаємодію та співпрацю з гуманітарними організаціями. А також основні потреби у даному секторі й подальші напрямки роботи.

Наразі підрозділи ДСНС виконують широкий спектр завдань для захисту цивільного населення. Проводяться роботи з ліквідації наслідків ракетних та авіаційних обстрілів, гасіння пожеж, рятувальні операції. Здійснюється гуманітарне розмінування територій від вибухонебезпечних предметів.

Також надається всебічна допомога постраждалому населенню та місцевим органам влади, здійснюються відновлювальні роботи на деокупованих територіях України.

Окрему увагу учасники приділили саме питанню розмінуванню деокупованих територій та напрямків розвитку гуманітарного розмінування в системі ДСНС. Наразі потенційно забруднена вибухонебезпечними предметами територія України становить 156 тис. кв. км. – близько 25% від загальної площі держави. 

На початку 2023 року показники становили 174 тис. кв. км. Тобто, на сьогодні цю площу вдалося зменшити на 10%.

За словами заступника Голови ДСНС, попри допомогу міжнародних партнерів піротехнічні підрозділи потребуватимуть й надалі невідкладного оснащення спецтехнікою. Зокрема, броньованими автомобілями, машинами механізованого розмінування, роботизованими комплексами та обладнанням для підводного розмінування. 

Механізм цивільного захисту Європейського Союзу  — одна з найбільших в світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях. Європейський механізм цивільного захисту регулярно активується для реагування на повені і землетруси, лісові пожежі та інші надзвичайні ситуації всередині і за межами Європи.

20 квітня 2023 року Україна доєдналася до системи Механізму цивільного захисту ЄС. Церемонія підписання угоди відбулася за участі Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка та комісара ЄС з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янеза Ленарчича.

ДСНС України

Схожі матеріали