Контраст
Шрифт

До початку навчання в очній формі готові понад 51% закладів освіти, – Альона Матвєєва

clock
30.08.2022 15:32

Школярі зможуть повернутися до навчання офлайн лише у разі виконання усіх заходів безпеки навчальним закладом. Рішення про початок навчального процесу і форму навчання в закладах освіти прийматиметься окремо в кожному регіоні, або навіть у кожному закладі освіти. У зв’язку з цим на місцях триває вивчення ситуації та, залежно від рівня безпеки, буде обране дистанційне чи очне навчання. Про це під час брифінгу розповіла речниця Міністерства внутрішніх справ Альона Матвєєва.

«Новий навчальний рік стартує вже за декілька днів. Створення безпечного середовища є спільним завданням державної та місцевої влади, а також всіх учасників навчального процесу. МВС включено у підготовку до навчального року одразу у декількох площинах. Було започатковано проєкт «Безпечне освітнє середовище в умовах війни», яким передбачено, зокрема, що служби системи МВС проінспектують всі навчальні заклади», – сказала Альона Матвєєва. 

За її словами, під час реалізації проєкту у всіх регіонах створені та діють комісії з обстежень будівель та споруд з метою визначення можливостей їх використання для укриття учасників освітнього процесу. До складу комісій входять фахівці ДСНС, структурних підрозділів місцевих, військових державних адміністрацій з питань цивільного захисту, освіти та науки, архітектури та будівництва тощо.

«Наразі проведено огляд понад 23,5 тисячі, а це 93%, об’єктів закладів освіти. Ми починали з трохи більш ніж 10% готовності закладів освіти до навчального року. Сьогодні ми маємо понад 50%, з 48% учасників освітнього процесу. З поміж них майже 10% закладів освіти, це 2 тисячі 389, з такою ж часткою учасників освітнього процесу, організували укриття у власних захисних спорудах. Ще 36% закладів освіти, це 9 477 заклади з 34% учасників освітнього процесу, це майже 2,5 мільйона осіб, організували укриття у власних спорудах подвійного призначення та найпростіших укриттів. Ще 6% закладів освіти, це 1645, з 4% учасників освітнього процесу, майже 270 тисяч осіб, організували укриття в об’єктах фонду захисних споруд інших суб’єктів господарювання», – зазначила речниця МВС України.

Речниця МВС розповіла, що, без урахування регіонів, де ведуться активні бойові дії, та тимчасово окупованих територій, на сьогодні найгірше забезпечено укриттями заклади освіти у Миколаївській області. Там забезпечено укриттями 17% закладів освіти з 19% учасників освітнього процесу, у Дніпропетровській області – 31% закладів освіти з 30% учасників освітнього процесу, у Волинській області – 37% закладів освіти з 44% учасниками освітнього процесу, у Сумській області – 38% закладів освіти з 31% учасників освітнього процесу.

«Найкращі показники у Чернівецькій області. Там укриттями забезпечено 82% закладів освіти із 80% учасників освітнього процесу. В Закарпатській області забезпечено укриття у 82% закладів освіти з 67% учасниками освітнього процесу. У Львівській області забезпечено укриттями у 81% закладів освіти. У Києві забезпечено укриття 71% закладів освіти, робота щодо забезпечення безпеки освітнього процесу триває», – додала Альона Матвєєва.

Також у ході реалізації проєкту Департамент комунікації МВС розробив «Абетку з безпеки» для школяра середньої школи, аби кожна дитина змогла знайти для себе відповіді на питання, як себе поводити у різноманітних небезпечних ситуаціях.

«Департамент комунікації МВС зібрав ключові рекомендації від рятувальників і поліцейських, медиків та педагогів, психологів та юристів. Ця абетка дає базові рекомендації щодо поведінки в екстраординарних ситуаціях, пов’язаних із воєнним станом – від реагування на сигнал «Повітряна тривога» до базових дій у разі хімічної чи радіоактивної небезпеки, а також охоплює питання булінгу та правил дорожнього руху. Він доступний на офіційному сайті МВС України», – резюмувала Альона Матвєєва.

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

 

Схожі матеріали
Діяльність