Контраст
Шрифт

Деокупована Харківщина повертається до мирного життя

clock
14.09.2022 18:30

Відбувся престур на звільнені території Харківщини для закордонних та вітчизняних медіа, організований Офісом Президента, Міністерством оборони, Генеральним штабом та Міністерством внутрішніх справ України.

Представники ЗМІ відвідали приміщення розтрощеної окупантами школи у селі Вербівка Балаклійського району та зафіксували численні руйнації об'єктів інфраструктури.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов зазначив, що на прикладі Вербівської громади можна переконатися, що ворог не лишає українську землю добровільно - Українська армія відбиває кожен метр окупованої ворогом території. Результатом шестимісячної окупації Харківщини є відсутність у населених пунктах електропостачання, телефонного та інтернет-зв’язку та навіть води.

«Ми маємо максимально відновити елементи критичної інфраструктури. Напередодні зими слід відновити мостові переправи та шляхи постачання, аби забезпечити життєдіяльність наших людей, зокрема йдеться про відновлення функціонування банківської системи, пенсійного та медичного забезпечення тощо», - резюмував голова Харківської ВЦА.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Балаклея звільнялася спеціально створеним угрупуванням військ, яке складалося з підрозділів Сил Спеціальних операцій, Головного управління розвідки та Сухопутних військ України. Наразі операція триває до повного звільнення Харківської області.

«Росіяни зазнали поразки під Балаклеєю і поводилися тут, так само як і під час звільнення Київщини. Коли вони зрозуміли, що зазнають поразки, вони заявили, змінюють план своєї операції, а також тікаючи залишали усе – від транспорту і зброї, до спідньої білизни. При цьому росіяни вдаються до тотального мінування та підривають мости», -  підкреслила Ганна Маляр.

Також журналісти оглянули місце російських воєнних злочинів – поховання місцевих мешканців, яке окупанти облаштували у Балаклеї.  Під час ексгумації одного з тіл та проведення відповідних слідчих дій

«Російські військові злочинці вбивали цивільних українців по всій території країни. Так само та у Балаклеї в останні дні окупації росіяни просто у центрі міста розстріляли цивільну машину, в який знаходилося двоє цивільних осіб, тіла яких були потім поховані тут», - повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов повідомив представникам ЗМІ, що ця жахлива подія сталася 6 вересня на центральному перехресті міста, де в окупантів був блок-пост. Коли машина з потерпілими проїжджала повз, російські злочинці їх розстріляли Зафіксовані кульові отвори у тілах потерпілих. Далі тіла будуть доправлені на судово-медичну експертизу.

Представники медіа поспілкувалися з місцевими мешканцями, які пережили піврічну окупацію та оглянули катівню окупантів, яку вони облаштували у приміщеннях відділу поліції. Докладніше про цей жахливий осередок схибленого «руського міру» читайте у матеріалі.

Схожі матеріали
Діяльність