Денис Монастирський: Сумщина залишається найбільш замінованим з деокупованих регіонів

clock
12.08.2022 12:51

Про це міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, повідомив під час включення до прямого ефіру всеукраїнського телемарафону UАразом.

«Наразі серед деокупованих територій Сумщина залишається найбільш замінованою. Понад 47% території області було заміновано на початку. Зараз – це острівці, які залишаються надзвичайно небезпечними, зокрема, лісиста місцевість, куди не можна заходити», – зазначив очільник МВС.

За його словами, повністю замінованою і надзвичайно небезпечною залишається 20 кілометрова прикордонна зона, де через постійні обстріли рятувальники не можуть розпочати розмінування. Проте розмінування на території Сумщини триває безперервно і потребує залучення більшої кількості фахівців і техніки.

«Над розмінуванням невеличкого ставка під Сумами наші рятувальники працювали два тижні: сотні снарядів було виявлено і піднято з дна. Це вкотре свідчить, що у на наших рятувальників попереду дуже багато роботи. І однозначно потрібно збільшувати кількість піротехніків і техніки для розмінування України», – наголосив Денис Монастирський. 

Він зазначив також, що ворог продовжує засмічувати територію Сумщини вибухонебезпечними предметами. Лише упродовж дня росіяни випустили по Сумщині близько 200 мін. Окремо очільник МВС звернув увагу на один з найнебезпечніших пристроїв – міну-пелюсток, що має зелений колір і малопомітна у траві.

«Так звана міна-пелюсток заборонена міжнародними конвенціями. Вона може бути встановлена як безпосередньо на місці, так і під час обстрілу касетними боєприпасами з великої відстані: на висоті відбувається підрив і міни засмічують велику територію. У Сумській області поблизу населеного пункту Тростянець квадратні кілометри забруднені, в тому числі, протипіхотними мінами», – сказав міністр.

Денис Монастирський вкотре наголосив, що кожен українець в умовах війни повинен мати елементарні навички домедичної допомоги, аби надати допомогу собі, або тому, хто її потребуватиме, насамперед вміти використовувати кровоспинний джут.

Департамент комунікації МВС України
Фото Миколи Анацького

Схожі матеріали