Контраст
Шрифт

Денис Монастирський подякував Японії за проєкт міжнародної технічної допомоги ДСНС і громадам Київщини вартістю 4,5 млн. доларів США

clock
08.12.2022 16:00

Сьогодні, 8 грудня, відбулася зустріч міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського із Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі.  

Одним із головних предметів обговорення сторін стала надзвичайно критична для України тематика гуманітарного розмінування деокупованих територій. Відомо, що за підтримки Уряду Японії у співпраці з ПРООН в Україні започатковано новий проєкт міжнародної технічної допомоги за участю ДСНС України і низки громад на Київщині загальною вартістю 4,5 млн. доларів США. Передбачено надання піротехнічним підрозділам ДСНС автомобілів, засобів бронезахисту, металодетекторів, іншого спецобладнання.  
 
Також Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) розпочало співробітництво з ДСНС у галузі розмінування. Агентство опрацьовує можливість започаткування грантового проєкту з надання у період 2023 – 2024 років технічної допомоги українським надзвичайникам. Зокрема, автомобілів підвищеної прохідності для піротехніків, машин механізованого розмінування, металодетекторів, квадрокоптерів, екскаваторів-планувальників, бульдозерів, автогрейдерів, автобусів.  

Окремо опрацьовується питання навчання саперів ДСНС у Камбоджі.  
 
Денис Монастирський констатував продуктивний розвиток співпраці із японськими партнерами. Так, у сфері гуманітарного розмінування можливе започаткування як коротко, так і довготермінових форматів кооперації.  

«Розмінування для нас є дуже важливим у сенсі доступу до об’єктів критичної інфраструктури, доріг, інших складових життєзабезпечення. З іншого боку, розмінування є довгою історією тривалістю в роки. З огляду на це, ми можемо визначити і планувати напрями такої спільної роботи на десятиліття вперед», - окреслив перспективи цього аспекту співпраці глава МВС України.  
 
Також учасники зустрічі торкнулися і питання забезпечення мобільних Пунктів Незламності всім необхідним та загалом подолання викликів, які нам готує зима.  

Денис Монастирський поінформував партнерів, що в системі ДСНС уже розгорнуто понад 1 тисяча Пунктів Незламності, з яких 300 є пересувними. Практика показує, що 90% громадян звертаються саме до мобільних Пунктів Незламності й тому слід робити акцент на розвиток такого формату цієї ініціативи. І допомога партнерів в їх облаштуванні теж не буде зайвою.  
 
«Наша співпраця – не про машини, це – про врятовані життя та здоров’я десятків тисяч людей в Україні», - так Денис Монастирський окреслив мету всього, що зараз відомство намагається зробити завдяки міжнародній допомозі у першу чергу.  

Також міністр внутрішніх справ подякував японській стороні за тривалу і послідовну практичну допомогу у створенні та реформуванні української поліції. Навзаєм пан Мацудо Кунінорі запевнив у підтримці українських партнерів та всього нашого народу, який веде справедливу боротьбу за власну державність.  

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність