Безпекова ситуація, реформи та подальша співпраця: Ігор Клименко зустрівся із послами країн G7

clock
30.11.2023 17:10

Очільник МВС розповів про поточну безпекову ситуацію в країні, окреслив проблемні питання та виклики, які постали перед підрозділами системи МВС та подальші кроки у співпраці із країнами-членам «Групи семи».

Серед тем для обговорень: безпекова та криміногенна ситуація, ворожі атаки, воєнні злочини, облік зброї, розмінування територій, безпека кіберпростору, домашнє насильство, робота ситуаційних та сервісних центрів МВС, протидія корупції.

До зустрічі також долучилися заступники Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергеєв та Катерина Павліченко.


За словами Міністра, підрозділи системи МВС є невідʼємною частиною Сил оборони України і складають її четверту частину.

Наразі в МВС сформовані 9 бригад “Гвардії наступу”. Це тисячі бійців, які нині на лінії зіткнення. І в подальшому заходитимуть на деокуповані території та проводитимуть там стабілізаційні заходи.

«За 11 місяців цього року росіяни 59 тисяч разів обстріляли населені пункти у 24 регіонах України. Унаслідок цього 11 тисяч громадян постраждали, 2 тисячі - загинули. Найбільше обстрілів у Запорізькій, Херонській, Донецькій, Харківській, Сумській та Чернігівській областях», - повідомив Ігор Клименко.

Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі запевнив у подальшій підтримці нашої держави від країн-членів "Групи семи" та уряду Японії.

"Уряд Японії продовжує співпрацю з МВС, зокрема у напрямку розмінування. Ми зацікавлені у наданні обладнання та проведенні навчання із вашими спеціалістами", - наголосив  Мацуда Кунінорі.

Після цього очільник МВС акцентував увагу на документуванні воєнних злочинів у країні - правоохоронці зареєстрували майже 101 тисячу таких фактів. Серед них - обстріли, знущання над мирним населенням, депортація, незаконне позбавлення волі. Також Ігор Клименко наголосив, що Україна продовжує роботу над реформами. Наприклад, в МВС розробляється безпековий проєкт, який містить 17 напрямків роботи. Серед них - контроль за обігом зброї.

"Ми подали в парламент проєкти законів, які дозволять удосконалити порядок поводження та декларування зброї. Вся зброя на руках громадян має бути облікована Національною поліцією України. А після завершення війни упродовж 90 днів має бути здана в правоохоронні органи. МВС підтримує питання законодавчого врегулювання цивільної вогнепальної зброї. Я сподіваюсь, парламент незабаром підтримає нашу ініціативу", - підкреслив Глава відомства.

Наостанок Міністр внутрішніх справ України подякував послам країн "Групи семи" за візит та надану допомогу.

"Без вашої підтримки, підтримки "Великої сімки" нам не вдалося б багато чого втілити із того, що ми уже зробили. Цю підтримку ми відчуваємо не тільки в МВС, всередині країни, а і на полі бою", - акцентував увагу Ігор Клименко.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали