Контраст
Шрифт

Альона Матвєєва: З початку воєнного стану поліція розпочала майже 20 тисяч кримінальних проваджень за фактами мародерства, 5 тисяч вже скеровані до суду

clock
05.07.2022 21:00

Крім того, правоохоронці розслідують 46 проваджень за фактами вчинення злочинів проти журналістів військовими рф, а також 288 кримінальних проваджень за фактами розкрадання гуманітарної допомоги. Про це повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва під час щотижневого брифінгу в Укрінформі.

З початку воєнного стану правоохоронці розпочали майже 20 тисяч кримінальних проваджень за так зване «мародерство». Вже повідомлено про підозру 4303 особам, до суду скеровано 4984 кримінальних провадження.

“Серед найрезонансніших злочинів цієї категорії наступні: повідомлено про підозру особі, яка у період активних бойових дій, березень-квітень 2022 року, у селі Підгірці Обухівського району Київської області скоїла крадіжку золотих виробів на суму 545 тисяч гривень. Крім того, повідомлено про підозру 6 особам, які під час активних бойових дій у Бориспільському районі Київської області, використовуючи форму ЗСУ, незаконно заволоділи 35 транспортними засобами. Також направлено до суду провадження відносно підозрюваного, який скоїв 14 фактів шахрайства відносно внутрішньо переміщених осіб, які перерахували на його картковий рахунок грошові кошти за нібито оренду житла”, - повідомила Альона Матвєєва.

За її словами, поліцейські розслідували 46 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів проти журналістів військовими рф під час вторгнення на територію України. З них за фактами загибелі - 29, поранення - 15 та викрадення - 11 представників ЗМІ, з яких 31 провадження передано за підслідністю до органів СБУ. Наразі у 15 кримінальних провадженнях розслідування здійснюється слідчими НПУ.

«Щодо колабораційної діяльністі. У провадженні підрозділів слідства та дізнання НПУ знаходилося 927 кримінальних проваджень за ознаками таких кримінальних правопорушень, як колабораційна діяльність. 159 особам повідомлено про підозру. У 68 кримінальних провадженнях матеріали щодо підозрюваних направлено до суду», - сказала Альона Матвєєва.

Також протягом воєнного стану слідчими Національної поліції України всього розпочато 288 кримінальних проваджень за фактами незаконних дій, пов’язаних з гуманітарною допомогою, благодійними пожертвами та безоплатною допомогою. Повідомлено про підозру тридцяти дев’яти особам у 47 кримінальних провадженнях.

«Повідомлено про підозру особі, яка спільно з представниками благодійної та громадської організацій м. Чернівці в червні 2022 року з метою отримання незаконного прибутку на загальну суму майже півмільйона гривень здійснили продаж гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів «Nissan», «Mitsubishi L200», «Merсedes-Benz» та «Toyota rav4», призначених для військовослужбовців Збройних Сил України. Також повідомлено про підозру особі, яка в червні 2022 року, перебуваючи на посаді директора однієї з благодійних організацій м. Житомир, з метою отримання незаконного прибутку здійснила продаж гуманітарної допомоги у вигляді військової амуніції на суму майже півмільйона гривень, призначеної для військових ЗСУ”, - повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ.

Департамент комунікаціі МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали
Діяльність