80 тисяч гривень за "квиток за кордон", 8 млн грн незадекларованих коштів та 25 порушників: ситуація на кордоні

clock
20.02.2024 19:20

На Одещині прикордонники затримали 13 порушників. Усі - мали намір незаконно потрапити до Молдови через придністровський сегмент українсько-молдовського кордону.

Три групи порушників діяли згідно вказівок організатора. А за послуги мали сплатити фіксовану суму в розмірі 80 тисяч гривень з кожного. Поблизу села Тимкове Подільського району прикордонники затримали усіх охочих незаконно перетнути кордон. 

Тим часом прикордонники Волинського загону припинили спробу незаконного переміщення через українсько-польський кордон значної суми грошових коштів. Під час огляду легкового автомобіля "Шкода" оглядова група виявила у відділенні для інструментів багажного відділення пакунки. В них були ретельно складені грошові кошти. Водій - 37-річний мешканець Волині - намагався ввезти в Україну близько 8 мільйонів гривень незадекларованих коштів. Гроші вилучили співробітники митниці за протоколом про порушення митних правил.

Також оперативники Волинського загону спільно з військовослужбовцями відділу "Рівне" викрили чергову оборудку контрабандистів. Вони за допомогою безпілотників збиралися переправити через українсько-польський кордон тютюнові вироби. Прикордонники знайшли неподалік держрубежу катапульту для запуску безпілотника та три пакунки з сигаретами, підготовленими до переміщення. Поряд знаходилось 4 акумуляторні батареї для живлення БпЛА.

У ході подальших пошукових заходів на околицях населених пунктів Римачі та Любомль було виявлено два безпілотні літальні апарати типу "Літак". Безпілотники, акумулятори та катапульту, а також 720 пачок тютюнових виробів прикордонники передали детективам Бюро економічної безпеки у Волинській області. Наразі встановлюються всі обставини та причетних до правопорушення осіб.     

А на кордоні зі  Словаччиною прикордонники затримали 20-річного росіянина. Чоловіка зафіксувала фотопастка, коли він прямував околицею прикордонного села Оноківці у напрямку держрубежу. 

Розшукати невідомого вдалося за кількасот метрів від кордону. Його вистежили за допомогою тепловізора. Затриманий виявився двадцятирічним громадянином росії. Він прибув в Україну у 2021 році і з того часу проживав у Чернігові. Іноземець вирішив залишити територію України і дістатися Чехії, де проживають його друзі.

Задля цього - промоніторив інтернетресурси та соцмережі, спланував маршрут і приїхав до Ужгорода, щоб звідти пробратися до Словаччини. Юнак дочекався темряви і вирушив з міста пішки. На шляху прямування його затримав прикордонний наряд.

Порушника помістили у пункт тимчасового тримання Чопського прикордонного загону. Після встановлення всіх обставин його буде притягнуто до адміністративної відповідальності за спробу незаконного перетину кордону та за порушення правил перебування на території України. 

Загалом за добу 19 лютого західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 58 тисяч осіб та 14 тисяч транспортних засобів.

З України вибули 28 тисяч осіб. 18 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України прослідували 30 тисяч осіб, 27 тисяч з них - громадяни України.

Оформлено 96 вантажівок з гуманітарною допомогою.

За спробу незаконного перетину державного кордону України затримано 25 осіб. На виїзд з країни не пропущено 13 чоловіків, оскільки прикордонники виявили ознаки підробки їхніх документів. У діях чоловіків наявні ознаки правопорушень, передбачених ст. 358 Кримінального кодексу України.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали