500 днів супротиву очима правоохоронців і правозахисників: у МВС відбувся освітньо-науковий інтенсив

clock
07.07.2023 11:30

У Києві за ініціативи Департаменту освіти, науки та спорту МВС відбувся освітньо-науковий інтенсив «500 днів супротиву очима правоохоронців і правозахисників», на якому було презентовано інформаційне видання, де узагальнено результати роботи працівників та здобувачів вищої освіти системи МВС в умовах воєнного стану.

Захід став першою масштабною освітньо-науковою платформою, де було обговорено проблемні питання функціонування органів державної влади за найбільш актуальними напрямами, що значно ускладнюється в умовах активної збройної агресії Росії проти Української незалежності та територіальної цілісності.

Серед спікерів та учасників інтенсиву були представники Верховної Ради України, Верховного суду України, Офісу Президента України, Офісу генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України та навчальних закладів системи МВС.

Відкрила захід Державний секретар МВС України Інна Ящук. 

«Метою створення видання було показати не лише героїчний шлях кожного вузу, а загалом системи закладів вищої освіти системи Міністерства внутрішніх справ. 17 важких місяців, які пережили всі наші заклади, які стояли поруч із нашим народом, які допомагали, які охороняли, які по 3-4 рази передислоковувались, але вистояли і вистоїмо далі», – зазначила Інна Ящук. – «На превеликий жаль, у виданні є і про втрати. Ми втратили наших викладачів, кращих випускників, здобувачів освіти, родичів, знайомих, друзів. Ця війна – це не про когось і десь, а про кожного з нас. Ця війна, яка ранить в саме серце», 

Учасники заходу хвилиною мовчання пом’янули, тих хто віддав в ім'я сьогоднішнього дня і майбутнього України найцінніше – життя.

У свою чергу Директор Департаменту освіти, науки та спорту Олександр Тарасенко повідомив, що незважаючи на складну ситуацію в країні в перші місяці війни, в закладах вищої освіти системи МВС був організований безперебійний освітній процес, оскільки підготовка висококваліфікованих фахівців для складових сектор) безпеки і оборони та забезпечення нормального функціонування правоохоронної системи має вирішальне значення. Майбутні поліцейські, гвардійці, прикордонники та рятувальники поєднали освітній процес із виконанням бойових завдань, несенням служби із забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони державного кордону. Значна кількість випускників 2022 та 2023 років із перших днів несення служби надають гідну відсіч збройній агресії ворога, захищаючи суверенітет та незалежність Української Держави.

«Наше інформаційне видання «500 днів незламності: освіта в системі МВС в умовах воєнного стану» є напрацюванням, яке висвітлює хронологію діяльності Департаменту освіти, науки та спорту МВС, закладів освіти, що належать до сфери управління МВС, Національної гвардії та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр, з моменту повномасштабного вторгнення», – повідомив Олександр Тарасенко.

Водночас Вʼячеслав Медяник заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності під час свого виступу наголосив: «Вся країна пишається системою МВС, бо ви всі герої, ви всі робите все, щоб наша перемога була якнайшвидше, тому я хотів би сказати, що ми горді за вас. Верховна Рада України і Комітет з питань правоохоронної діяльності зокрема, завжди буде пліч-о-пліч з Міністерством внутрішніх справ і зі всіма правоохоронними органами».

Він додав, що сьогодні головні пріоритети і виклики Верховної Ради – це формування національного законодавства з урахуванням всіх потреб, як і Збройних Сил України, так і правоохоронного та силового блоку. Зміни до законодавства покликані покращувати роботу правоохоронних органів.

У рамках проведення інтенсиву відбулися дві панельні дискусії. Спікери першої дискусійної панелі «Загрози правам і свободам людини і громадянина у воєнний час: практичне забезпечення та дотримання прав людини» розкрили наступні питання:

  • Загальний огляд дотримання прав людини та діяльність Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України в період війни.
  • Безвісне зникнення осіб за особливих обставин: особливості роботи офісу Уповноваженого Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.
  • Практика дотримання прав людини у Національній поліції України: Custody Records - очі та совість поліції та громадян.
  • Захист в адміністративних судах соціальних прав та гарантій дітей, які внаслідок війни залишились сиротами.
  • Протимінна безпека особи та мінування ворогом територій України, як глобальний виклик.

Учасники другої панельної дискусії «Система кримінальної юстиції в умовах війни: виклики, проблеми та перспективи подолання» обговорили такі теми:

  • Інформаційний щит. Виклики та комунікаційні стратегії МВС  в період повномасштабної війни.
  • Робота Офіса Генерального прокурора щодо забезпечення єдності практики протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту.
  • Тлумачення та застосування статті 438 Кримінального кодексу України: проблеми та шляхи подолання.
  • Криміналістичні особливості огляду місця події масового захоронення, обстрілу та місць катування осіб.
  • Протидія та запобігання незаконній міграції та торгівлі людьми.

Зокрема, під час обговорення другої панелі Директор департаменту комунікації МВС Мар’яна Рева розповіла про важливість комунікації у час повномасштабної війни: «Ми не просто так назвали нашу тему «Інформаційний щит», тому що фіксуємо дуже багато загроз, які відбуваються в інформаційному просторі: дезінформація, пропаганда, ІПСО. Ми маємо розуміти, які наративи зі свого боку потрібно доносити до населення і в тому числі нашим колегам, щоб всі могли протистояти нинішнім гібридним загрозам з боку Російської Федерації».

Речниця МВС наголосила, що на початку повномасштабного вторгнення завдяки правильно вибудуваній ефективній комунікації вдалося уникнути масової паніки та хаосу серед населення. Офіційні соціальні мережі допомогли оперативно інформувати населення про актуальну ситуацію, що сформувало довіру до правоохоронних органів та силових структур.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали