Співробітництво з ЄС

Консультативна Місія ЄС з  реформування цивільного сектору безпеки України (EUAM)

Консультативна Місія ЄС з  реформування цивільного сектору безпеки України (EUAM) – це дорадча цивільна місія, запроваджена Європейським Союзом у 2014 році на запит України. Правова підстава діяльності: Угода між Україною та ЄС щодо статусу Консультативної Місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України (підписана 17.11.2014 в м.Брюселі, ратифікована 04.02.2015 Законом України №142-VIII, набрала чинності 13.03.2015 року).

Мандат КМЄС передбачає три напрямки діяльності:
- надання стратегічних консультацій щодо реформування сектору цивільної безпеки для розробки стратегій сектору цивільної безпеки;
- підтримка імплементації реформ через надання практичних консультацій, тренінгів та реалізації інших проектів;
- співпраця та координація для забезпечення координації реформ між українськими та міжнародними партнерами.

Головний офіс Місії знаходиться в м. Києві за адресою: Володимирський узвіз, 4В.

Місія також має регіональні офіси в містах Харків, Львів, Одеса та Маріуполь.

Співробітництво МВС з КМЄС щороку узгоджують план дій в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Операційна підтримка в наданні стратегічних консультацій щодо реформування сектору цивільної безпеки України».

Зокрема Місія надає підтримку за напрямами:
- посилення спроможності щодо управління змінами, внутрішніх комунікацій, стратегічного планування;
- охорона громадського порядку (посилення сталості концепції поліції діалогу, вивчення кращих практик охорони громадського порядку),
- взаємодія поліції з громадою,
- розслідування злочинів,
- стратегічні комунікації та суміжні питання,
- реагування на злочини, скоєні з мотивів ненависті/дискримінації,
- забезпечення гендерної рівності,
- покращення адміністративних послуг.

Більше інформації про діяльність Консультативної місії ЄС в України за посиланням

 

Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Україні та Республіці Молдова (EUBAM)

Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) розпочала свою роботу в 2005 році. Правовою основою EUBAM є Меморандум про взаєморозуміння між Європейською Комісіє та Урядами України і Республіки Молдова, підписаний 7 жовтня 2005 року. Меморандум визначає мандат та статус місії, а також механізми співробітництва. Чинний мандат місії дійсний до 30 листопада 2020 року, втім сторони погодилися про ініціювання його продовження. EUBAM сприя впровадженню прикордонних і митних норм і практики, які відповідають стандартам ЄС і задовольняють потреби її двох країн-партнерів. Місія працює разом з Молдовою та Україною над приведенням стандартів і процедур управління кордонами, митної справи і торгівлі у відповідність з тими, які діють в країнах-членах ЄС. Вона допомагає покращувати транскордонне співробітництво між прикордонними і митними відомствами, а також іншими правоохоронними органами, і сприяє міжнародному співробітництву.

Завдання Місії полягають в наступному:

  • сприяти мирному врегулюванню придністровського конфлікту за допомогою заходів по зміцненню довіри і зближення законодавства і процедур у сфері митниці, торгівлі, транспорту і організації транскордонної діяльності;
  • забезпечити повне впровадження практик Інтегрованого управління кордоном (ІУК) на молдавсько-українському кордоні;
  • допомагати урядам України та Молдови більш ефективно боротися з транскордонною злочинністю.

Більше інформації про діяльність Місії EUBAM Ви можете знайти: тут

 

Європейський поліцейський офіс (Європол)

Європейський поліцейський офіс (Європол)– правоохоронна інституція Європейського Союзу, до сфери повноважень якої належать боротьба транснаціональною злочинністю, торгівлею людьми, нелегальною міграцією, тероризм, незаконною торгівлею автотранспортом, розповсюдженням порнографії, виготовленням фальшивих грошей та інших платіжних засобів, відмиванням грошей, кіберзлочинами. На сьогодні співробітництво з Європолом регулюється положеннями Угоди між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне та стратегічне співробітництво, підписаної у 2016 році та ратифікованої Законом № 2129-VIII від 12.07.2017.

Згідно з Угодою співробітництво включає як обмін інформацією, так і обмін спеціальними знаннями, загальними зведеннями, результатами стратегічного аналізу, інформацією щодо процедур кримінальних розслідувань, інформацією про методи запобігання злочинності, участь у навчальних заходах, а також надання консультацій та підтримки в окремих кримінальних розслідуваннях.

Національним контактним пунктом для України, який діє як центральний контактний пункт між іншими компетентними органами України та Європолом визначено відділ по взаємодії з Європолом Національної поліції України. У 2015 році ратифіковано Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом щодо встановлення захищеної лінії зв’язку. Завдяки встановленню захищеного каналу зв’язку SIENA інформаційний обмін між правоохоронними органами України та Європолом суттєво збільшився. Крім того, у 2017 році підписано Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом стосовно конфіденційності та забезпечення збереження інформації. На сьогодні підготовлено відповідний законопроект про його ратифікацію.

У 2018-2019 роках Національною поліцією України опрацьовано методологію Європолу з оцінки загроз організованої і тяжкої злочинності SOCTA. На сьогодні розроблена методологія адаптована до українських реалій застосовується в практичній діяльності Національної поліції України. У 2020 році Національна поліція була учасником більше десяти спеціальних правоохоронних операцій під егідою Європолу, зокрема MISMED, SALO, RETROVIRUS, SHIELD, RAD. 

 

Агентство Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL)

CEPOL – це агенція Європейського Союзу, яка об’єднує мережу навчальних інститутів для працівників правоохоронних органів держав-членів ЄС та підтримує їх у  проведенні першочергового навчання з пріоритетів безпеки, співпраці правоохоронних органів та обміну інформацією. CEPOL також співпрацює з органами ЄС, міжнародними організаціями та третіми країнами, щоб забезпечити колективне реагування на найсерйозніші загрози безпеці.

СEPOL сприяє співпраці та обміну знаннями між працівниками правоохоронних органів держав-членів ЄС і третіх країн щодо питань, що випливають із пріоритетів ЄС у галузі безпеки; зокрема, із політичного циклу ЄС щодо тяжкої та організованої злочинності. Штаб-квартира агентства знаходиться в Будапешті, Угорщина.

У 2020 році підписано Робочу домовленість між МВС України та СEPOL, яка є правовою основою співробітництва та визначає порядок взаємодії між МВС України та Агентством, зокрема обсяг та форми участі представників Української Сторони в роботі CEPOL, а також створення сприятливих умов для здійснення взаємовигідного співробітництва. На підставі домовленості визначено контактний пункт для взаємодії, а також оператора E-Net мережі (якими є відповідні структурні підрозділи МВС).

 

Європейська Агенція з прикордонної та берегової охорони (FRONTEX)

Агенція діє на підставі Регламенту Ради ЄС від 26.10.2004 № 2007/2004. Штаб-квартира знаходиться у Варшаві, Польща. Мета діяльності - захист свободи, безпеки та справедливості, гарантія зони вільного руху без перевірок на внутрішніх кордонах ЄС, боротьба з транскордонною злочинністю та допомога у запобіганні терактам. Координація та розвиток європейського управління кордонами відповідно до Хартії основних прав ЄС та концепції інтегрованого управління кордонами.

Бюджет Frontex складається із загального бюджету ЄС та внесків країн Шенгенського простору. Бюджет Агенції на початку створення (2005р.) становив 6,3 млн. євро, на 2013 рік – 94 млн. євро. У 2020 році бюджет складав близько 460 мільйонів євро. Співробітництво з Державною прикордонною службою України здійснюється на підставі Робочої Домовленості  між Агенцією FRONTEX та ДПСУ щодо встановлення оперативного співробітництва, підписаної 11 червня 2007 року та Планів оперативного співробітництва, що підписуються кожних 3 роки (останній План підписаний 28 червня ц.р. на 2019 – 2021 рр.)

Основні напрями співпраці:
- обмін інформацією та аналітичними продуктами,
- аналіз ризиків,
- навчання персоналу,
- оперативне співробітництво,
- дослідження та інновації,
- реалізація спільних проєктів.

У 2020 році Адміністрацією Державної прикордонної служби України взято участь у тренінгах, курсах та семінарах на онлайн-платформі Virtual Aula, здійснювався обмін даними через мережу збору та обміну інформацією щодо виявлення правопорушень в авіаційних пунктах пропуску PULSAR, проведено спільну операцію «Координаційні пункти. Авіа», в рамках якої троє експертів країн Європейського Союзу перебували в аеропортах України в якості спостерігачів; поновлено Угоду щодо співпраці та членства в мережі партнерських академій Агенції FRONTEX.

Більше інформації про співробітництво: тут