Звіт про результати електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про внесення змін до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 622»

29 червня 2023 року

Міністерством внутрішніх справ України відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996, проведено електронні консультації з громадськістю щодо проєкту наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про внесення змін до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 622» (далі – Проєкт), який був оприлюднений 23 травня 2023 року у підрубриці «Проєкти нормативних актів» рубрики «Нормативна база МВС» офіційного вебсайту Міністерства внутрішніх справ України: тут.

Інформація про пропозиції, що надійшли під час електронних консультацій з громадськістю щодо Проєкту, та про результати їх врахування наведена у таблиці.

№ з/п Інформація про пропозицію Автор пропозиції Інформація про врахування пропозиції

1.

 

 

 

 

 

11.2. Про переміщення зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв та патронів до них між об’єктами дозвільної системи.

В інструкції зазначено переміщення зброї між об’єктами дозвільної системи відповідно до наказу про переміщення. Чи можливі ще законні підстави для переміщення зброї, яка належить суб'єкту господарської діяльності (далі – СГД), щоб виключити «зловживання відповідальних осіб»?

Якщо є законні підстави для перевезення зброї, то незалежно від її кількості потрібно дотримуватись вимог пункту 10.2., а саме супровід двома озброєними особами?

Маляр Олександр 

 

 

 

 

 

Враховано частково.

Під час підготовки проєкту змін до Інструкції наказу МВС № 622 Міністерством внутрішніх справ України було враховано пропозиції суб’єктів господарювання, які працюють у сфері обігу предметів, матеріалів і речовин, на які поширюється дозвільна система органів внутрішніх справ, щодо спрощення процедур, у тому числі пов’язаних з переміщенням зброї, пристроїв між об’єктами дозвільної системи, які належать одному суб’єкту господарювання. 

2.

 

 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0079-95#Text – застосування вимог вищезазначених Правил при комісійному продажу зброї.

Маляр Олександр 

 

 

Не враховано.

Це питання врегульовано Ліцензійними умовами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2015 року № 1000.

 

 

3.

 

 

 

 

6.2. […] Про всі вчинені дії, пов’язані з обігом зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв, патронів до пристроїв, предметів і матеріалів, а також з їх власниками, вносяться відповідні відомості в ЄРЗ.

Під час продажу (прийому на реалізацію) зброї, основних частин зброї, пристроїв магазином з торгівлі зброєю у довільній формі складається акт прийому-передачі, один екземпляр якого надається особі, яка придбала (здала) зброю, основні частини зброї, пристрої. Сканована копія акта прийому-передачі магазином з торгівлі зброєю вноситься в ЄРЗ.

Маляр Олександр 

 

 

 

 

 

 

Враховано.

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

9.18. […] направлення на комісійний продаж (у разі придбання у фізичної особи – власника чи іншого суб’єкта господарювання, підприємства, установи, організації); […]

Витяг з ЄРЗ про наявність дозволу на придбання предметів і матеріалів юридичними особами є підставою для перевезення суб’єктом господарювання, підприємством, установою, організацією до місця зберігання придбаної зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв в межах області, міста, району, населеного пункту незалежно від відстані.

Маляр Олександр

 

 

 

 

 

 

 

Враховано.

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

10.4. Без дозволів органів (підрозділів) поліції на перевезення зброя, основні частини зброї, бойові припаси, пристрої та патрони до них, що належать підприємствам, установам, організаціям та суб'єктам господарювання, які мають чинний дозвіл на функціонування об’єкта дозвільної системи, перевозяться в межах області, міста, району, населеного пункту незалежно від відстані.

Про переміщення зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв, та патронів до них між об’єктами дозвільної системи, які належать одному суб’єкту господарювання, суб’єкт господарювання вносить у ЄРЗ інформацію  про зміну місця зберігання відповідних предметів та засобами ЄРЗ повідомляє про це УП ГУНП за місцем зберігання зброї, пристроїв, основних частин. Таке переміщення відбувається згідно з наказом суб’єкта господарювання, в якому зазначаються вид, марка, модель, серія, номер зброї, пристроїв, основних частин вогнепальної зброї, загальна кількість боєприпасів, патронів, необхідних для перевезення, без додаткового отримання відповідного дозволу на їх придбання.

Маляр Олександр

 

 

 

 

 

 

 

Не враховано. 

(абзац другий пункту 10.4 проєкту)

Зазначена вимога передбачена пунктом 11.2 проєкту.

 

 

 

 


За результатами електронних консультацій з громадськістю прийнято рішення про надсилання Проєкту на погодження до заінтересованих органів державної влади.

Директор Департаменту інформатизації
МВС України

 

 

Сергій СУМСЬКИЙ