Контраст
Шрифт

З початку року групи реагування на домашнє насильство здійснили майже 63 тисячі виїздів

clock
17.09.2021 12:10

86 мобільних груп реагування створені та функціонують у 67 містах України. Допомогу поліцейських отримали майже 28 тисяч постраждалих від дій кривдників, зокрема 22 тисячі жінок, 3,4 тисячі чоловіків і 2,4 тисячі дітей.

Основними завданнями цих мобільних груп є прийом заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі, своєчасне реагування на такі факти, складання у межах компетенції протоколів про адміністративні правопорушення та термінових заборонних приписів стосовно кривдників, взаємодія з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Представники мобільних груп постійно організовують надання домедичної та психологічної допомоги постраждалим особам, а також допомагають їм із влаштуванням до спеціалізованих притулків чи інших закладів.

На теперішній час поліцейські мобільних груп винесли 13 тисяч термінових заборонних приписів стосовно кривдників та склали 21 тисячу адміністративних протоколів за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За результатами реагування мобільних груп на повідомлення про факти вчинення домашнього насильства протягом року до Єдиного реєстру досудових розслідувань унесено відомості щодо вчинення кримінальних правопорушень у сфері домашнього насильства, з яких за статтею 126-1 (Домашнє насильство) – 343 фактів і 45 - за статтею 390-1 (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або не проходження програми для кривдників) Кримінального кодексу України.

З початку року на профілактичний облік поставлено понад 16 тисяч осіб та проведено понад 29 тисяч профілактичних бесід із кривдниками. Поліцейські постійно здійснюють контроль за дотриманням вимог заходів тимчасового обмеження прав кривдника та проводять спільну із соціальними службами профілактичну роботу в сім’ях, де зафіксовані випадки домашнього насильства.

Завдяки впровадженню сучасного досвіду реагування на факти домашнього насильства суттєво посилилася превентивна робота, оперативно припиняються такі правопорушення та забезпечується захист постраждалих осіб. Адже захист прав і законних інтересів громадян є однією з найвищих європейських цінностей.

Нагадаємо: Інформаційна #EUкраїна стартувала у цьому році і проходить з ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Oльги Стефанішиної, за підтримки European Union in Ukraine  та проєкту Association4U.

Управління комунікації Національної поліції України

 

Схожі матеріали
Діяльність