З початку року гірські пошуково-рятувальні підрозділи ДСНС України врятували 534 людини

clock
08.07.2021 10:52

Щодня, зусиллями гірських аварійно-рятувальних формувань ДСНС України здійснюються роботи з пошуку і порятунку людей, надання їм невідкладної медичної допомоги на об’єктах і територіях у гірській та лісовій місцевості.

Так, з початку року на об’єктах туристичної галузі в зонах відповідальності, що обслуговуються гірськими пошуково-рятувальними підрозділами ДСНС України врятовано 534 особи, з них надано медичну допомогу 340 громадянам.

Зокрема, лише на Закарпатті впродовж останніх днів рятувальники гірської пошуково-рятувальної частини декілька разів залучалися до проведення пошуково-рятувальних робіт у Рахівському районі.

Так, 6 липня з різницею у пів години до Служби порятунку надійшли дзвінки від туристів із проханням про допомогу. Перший виклик був зафіксований о 10:05. Як з’ясувалося, група туристів з 17 осіб вийшла з с. Кваси Рахівського району для проходження кількаденного маршруту й на другий день двоє хлопців потребували допомоги.

23-річний киянин отримав травму коліна, спускаючись із гори Петрос, та вранці не зміг іти далі. Одночасно з цим погіршилося самопочуття і в його 30-річного товариша. Рятувальники з с. Лазещина надали туристам долікарську допомогу й відвезли  їх до населеного пункту. Звідти хлопці поїхали в Івано-Франківськ, а решта групи тим часом продовжила просування маршрутом до гори Говерла.

І вже о 10:40 за номером 101 зателефонували туристи, що вийшли в гірський похід із с. Ділове до гори Піп-Іван Чорногірський. Учасник групи з 4 осіб, 26-річний мешканець м. Дніпро, отримав травму коліна. Нога швидко розпухла і хлопець не зміг рухатися далі. Рятувальники з м. Рахів знайшли туриста, надали йому допомогу й транспортували до с. Видричка, звідки він вирушив у напрямку м. Івано-Франківськ.

Ще один випадок трапився на кілька днів раніше. За допомогою до гірських рятувальників звернулася туристична група з п'яти осіб, що рухалася "жовтим" маршрутом в районі гори Говерла Рахівського району. З'ясувалося: під час спуску з високогір'я погіршилося самопочуття та потребує транспортування один із екстремалів. 18-річний киянин отримав харчове отруєння. Рятувальники добралися до потерпілого, надали йому долікарську допомогу та транспортували до с. Лазещина, де на хлопця вже чекали фахівці екстреної медичної допомоги.

Загалом, зважаючи на збільшення кількості надзвичайних подій за участю туристів, усім любителям активного гірського відпочинку радимо завжди дотримуватися правил безпеки. Також нагадуємо, аби попередити виникнення небезпечних ситуацій та задля оперативного надання допомоги постраждалим у горах, ДСНС наголошує на важливості реєстрації громадянами своїх мандрівок!

Посилання для реєстрації та необхідна інформація:

Львівська область
Закарпатська область
Івано-Франківська область
Чернівецька область 

Шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій наголошує! Вирушаючи у туристичний похід, дотримуйтесь наступних порад від рятувальників:

обов'язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу, а краще — зареєструйте свою гірську мандрівку на рятувальних постах;
уникайте походів поодинці. Мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж 3 особи;
переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу. Візьміть з собою достатню кількість їжі та води, а також необхідний одяг;
поцікавтеся умовами місцевості і прогнозом погоди;
обов'язково візьміть з собою перевірені туристичні карти.

Дбайте про свою безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

ДСНС України 

iaoz7DZ4avKaxQEhRWAjdhWO7V0FExhg0SilRE7g.jpg

vShMDvMLQTypNAfu9H8GxP8qiF6qVf5KfB4XiYTh.jpg

Схожі матеріали