Ювенальна поліцейська Валентина Спринь: Виховувати дітей потрібно в любові й добрі

clock
12.12.2021 10:58

Валентина працює інспектором ювенальної превенції в Чернівецькому районному управлінні поліції. Обрати цей напрям діяльності її надихнуло бажання допомагати батькам виховувати щасливих дітей. Наразі поліцейська піклується про неповнолітніх мікрорайону Садгора в Чернівцях. Особливу увагу вона приділяє підопічним Міжнародного центру для жінок і дітей «Місто добра», розташованого на території мікрорайону. У кожного з них позаду своя страшна історія, що змусила шукати прихистку у волонтерів.

Лейтенант поліції Валентина Спринь – юрист за освітою. Попрацювавши деякий час у поліції, жінка зрозуміла, що найбільше її приваблює робота з неповнолітніми.

«Я люблю дітей, люблю комунікувати з ними, – ділиться Валентина. – Помітила, що з малечею у мене повне порозуміння – я розумію дітей, їхні бажання, страхи і завжди намагаюся спілкуватися з ними доступною мовою. Не можна кричати на дітей, а тим більше бити їх».

До «Міста добра» поліцейська заходить щодня – цікавиться настроєм, переживаннями підопічних Центру і намагається максимально допомогти та підтримати. За її словами, деякі жінки та їхні дітки бояться відкритися, а тому іноді потрібно декілька тижнів шукати до них підхід.

«У «Місті добра» перебувають жінки, які втекли від домашнього насильства. Я бачила страх в їхніх очах і старалася власним прикладом продемонструвати, що поліцейський – це та людина, яка допоможе, підкаже, роз’яснить, – каже ювенальна поліцейська. – Є такі матері, які виросли в інтернатних закладах і ніколи не відчували материнської любові.

Я намагаюся донести, як любити дитину, як її приголубити, як виховувати».
Валентина Спринь проводить з жінками тренінги, читає лекції про виховання дітей, поводження з ними, роз’яснює, що таке насильство, які його види та як протидіяти кривднику.

Поліцейська розповіла про нещодавній випадок, коли одна з жінок нібито помирилася з чоловіком і вже зібралася покидати «Місто добра»:

«Коли чоловік приїхав, я вирішила поговорити з ним, дізнатися про плани на відновлення стосунків і збереження сім’ї. Але виявилося, що це його не цікавить – він хотів лише, щоб дружина забрала із суду позов проти нього. Незважаючи на мою присутність, чоловік психологічно тиснув на жінку і дітей, лаявся та погрожував фізичною розправою. Звісно, я не могла залишити їх у небезпеці».

Інспектор ювенальної превенції повернула жінку і трьох її дітей до «Міста добра» та переконала агресивного чоловіка покинути територію Центру.

Як підкреслила засновниця «Міста добра» Марта Левченко, 80% жінок, які нині перебувають в Центрі, є потерпілими від домашнього насилля.

«Їхні діти роками були свідками насильницьких дій і отримали важку травму, з якою зараз намагаються впоратися наші психологи, – розповідає Марта Левченко. – Але найбільше вони бояться того, що одного дня до кризового центру завітає їхній кривдник. І саме цю безпеку, захист від насильницьких дій їм дає відчути наша співпраця з поліцією та ювенальною поліцейською Валентиною».

 
Відділ комунікації поліції Чернівецької області

 

Схожі матеріали