Контраст
Шрифт

Відбулось перше засідання апеляційного суду у справі поліцейських з роти тактико-оперативного реагування зі Львова

clock
19.11.2021 15:01

Вчора, 18 листопада, пройшло перше засідання апеляційного суду у справі поліцейських з роти тактико-оперативного реагування зі Львова. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

“Наші поліцейські відчули, що вони не одні у цій нелегкій справі. На засіданні були начальники управлінь патрульної поліції західних регіонів, патрульні, громадськість та ЗМІ. Ми будемо відстоювати справедливість і віримо, що апеляційний суд прийме саме таке рішення. І ми, разом з нашими хлопцями, будемо йти до кінця. Їх підтримує вся поліцейська спільнота та громадськість” - написав Білошицький.

Він також повідомив, що наступне засідання у цій справі відбудеться 26 листопада.

Нагадаємо, що 3 серпня цього року, Галицький райсуд Львова засудив до 8 років ув’язнення 6 патрульних поліцейських, яких визнали винними у перевищенні службових повноважень, що призвело до смерті людини.

Трагічний інцидент стався 8 лютого 2018 року, в одному із гральних закладів, 22-річний львів'янин помер від механічної асфіксії. Хлопець проковтнув пакет з наркотичною речовиною та задихнувся. У цьому звинуватили патрульних, які робили все від них залежне, аби врятувати хлопця.

Раніше Білошицький зазначав: “Наша позиція була, є і залишається незмінною — поліцейські виконували свої службові обов'язки. Ми не згодні з рішенням суду і будемо добиватися справедливості. Переконаний, правда — на нашому боці.”

8 лютого 2018 року, під час відпрацювання екіпажем патрульної поліції Львівської області лотерейних закладів, в одному з них інспектори зупинили хлопця. При поверхневій перевірці в нього виявили пакет з невідомою речовиною.

22-річний львів’янин проковтнув виявлений співробітниками поліції пакетик, після чого намагався втекти. Поліцейські затримали хлопця, вмовляючи виплюнути з’їдене, однак той знепритомнів

До приїзду медиків патрульні надавали домедичну допомогу. Зокрема, робили непрямий масаж серця. Медики швидкої, яку викликали інспектори, констатували смерть. Експертиза підтвердила, що Володимир Клим проковтнув поліетиленовий пакет з двома грамами канабісу. Синтетичний полімер повністю перекрив дихальні шляхи й хлопець помер від асфікції.


На місці події працювала слідчо-оперативна група та представники прокуратури Львівської області. Розпочались слідчі дії.

Уже 8 травня, Галицький районний суд міста Львова обрав підсудним запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та відсторонення від служби для шістьох працівників патрульної поліції Львівської області. Їм оголосили підозру у вбивстві з необережності та перевищенні службових повноважень. Того ж дня патрульні поліцейські закликали до прозорого розгляду справи із залученням громадськості.

Керівник патрульної поліції Львівщини Роман Пилипенко заявив, що обраний його підлеглим запобіжний захід є надто жорстким.

«Ми прозорі і відкриті. Нам нічого приховувати. Хлопці, які є підозрюваними, неодноразово відзначалися за сумлінну службу. Затримували озброєних злочинців, визволяли заручників. У них відмінна характеристика. Ми вважаємо за жорстким запобіжний захід, адже три місяці слідства довели нашу відкритість та співпрацю щодо всебічного об’єктивного розслідування. Закликаємо всіх небайдужих взяти на громадський контроль цю справу», – заявив начальник Патрульної поліції Львівської області Роман Пилипенко.

Уже 3 серпня, було оголошено вирок. Суд визнав поліцейських підрозділу тактико-оперативного реагування (ТОР) Назарія Андрушківа, Станіслава Гетьмана, Олександра Демчину, Степана Дороша, Дмитра Леськіва та Олега Устіяновського винними у перевищенні службових повноважень вчиненому групою осіб (ч. 1 ст. 28, ч. 3 ст. 365 ККУ). Усім шістьом присудили реальні терміни у в’язниці – вісім років позбавлення волі. Також усіх обвинувачених позбавили спеціальних звань «лейтенант поліції» та заборонили обіймати посади у державних органах упродовж трьох років.

Згодом заступник начальника Департаменту патрульної поліції заявив, що захист подає апеляцію.

Департамен Комунікації МВС України

 

 

 

 

 

 

Схожі матеріали
Діяльність