Контраст
Шрифт

Верховний касаційний суд Рима остаточно підтвердив перемогу України у справі гвардійця Віталія Марківа

clock
09.12.2021 18:05

Сьогодні, 9 грудня, Верховний касаційний суд Рима, третя і найвища інстанція, відхилив усі клопотання сторони обвинувачення і залишив у силі виправдальний вирок апеляційного суду для українського гвардійця Віталія Марківа. 

Про це повідомив Олесь Городецький. 

«У справі Марківа поставлена крапка. Всі позови відхилені. Рішення Міланського суду залишили в силі», - повідомив він. 

Також знято всі претензії до держави Україна. 

«Сьогодні поставлена крапка! Ми виграли в Касаційному рішенні!!!! Всі позови були відкинуті. Щиро дякую усім причетним!!!! Це наша спільна перемога. Правда завжди перемагає», - написав у своїй соціальній мережі Віталій Марків. 

Нагадаємо, 30 червня 2017 року у Італії затримали старшого сержанта командира віддлення батальйону ім. Кульчицького (в/ч 3066) НГУ Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера громадянина Італії Андреа Рокеллі і його перекладача, російського правозахисника Андрія Миронова у м. Слов'янськ у травні 2014 року.

За свідченнями українських військових, Віталій Марків не причетний до загибелі італійського репортера Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року. У гвардійському підрозділі тоді не було важкої зброї, а саме мінометів, вогнем яких могло бути вбито потерпілого іноземного фотографа, а сам він перебував на позиціях бойовиків проросійських незаконних збройних формувань і умисно наражав себе на небезпеку, попри офіційні застереження посольства Італії не їхати у зону бойових дій.

12 липня 2019 року, суд міста Павія виніс вирок у справі українського гвардійця Віталія Марківа. Рішенням суду гвардієць засуджений до 24 років позбавлення волі.12 липня 2019 року Арсен Аваков заявив, що Україна оскаржить ганебний вирок італійського суду – 24 роки ув’язнення Віталію Марківу. 

Старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбував покарання у тюрмі біля Мілана. Він перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017. 

В серпні 2020 року Національна поліція України в рамках розслідування кримінального провадження за фактом загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і громадянина Російської Федерації Андрія Миронова провела низку слідчих дій на місці подій, в Слов’янську і на горі Карачун та отримала докази невинуватості Віталія Марківа. 

У Мілані 29 вересня 2020 року відбулося перше засідання апеляційного суду у справі Віталія Марківа. Сторона захисту, яку ведуть кращі італійські адвокати Рафаелі Делла Валле і Нікколо Бертоліні Клерічі, наполягають на невинуватості Віталія Марківа, який ніяк не міг бути причетний до загибелі Андреа Рокеллі.

1 жовтня 2020 року у Мілані пройшло чергове  засідання по апеляції у справі нацгвардійця Віталія Марківа. Українська сторона в чергове підкреслила, що рішення суду першої інстанції по справі Марківа – абсурдне і ми розраховуємо на долучення матеріалів української сторони до справи.

На третьому засіданні 15 жовтня апеляційний суд прийняв новий переклад слів нацгвардійця, які доводять його невинуватість

23 жовтня 2020 року в Мілані продовжилось засідання апеляційного суду по справі нацгвардійця. На засіданні, сторона захисту пред’явила суду присяжних факти, що свідчать про непричетність Віталія до загибелі італіїського журналіста Андреа Рокеллі.

Вже 3 листопада 2020 року Віталій Марків виступив у суді із заключним словом, в якому наголосив на своїй невинуватості та повній непричетності до факту загибелі італійського репортера Андреа Роккеллі і його перекладача, російського правозахисника Андрія Миронова. Солдат попросив суд аналізувати факти, а не вигадки.

Фільм англійською мовою 

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність