Контраст
Шрифт

Катерина Павліченко: Національна поліція вдосконалює алгоритми реагування на випадки домашнього насильства

clock
27.09.2021 13:19

Про це сьогодні, 27 вересня, повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко під час зустрічі з фахівцями системи МВС, які здійснюють заходи у сфері протидії та запобігання домашньому насильству. Організатором заходу виступає Представництво Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA).

У зустрічі «Вдосконалення алгоритмів реагування поліції на випадки домашнього насильства» беруть участь фахівці Департаменту моніторингу дотримання прав людини МВС, Академії патрульної поліції, Управління дотримання прав людини Нацполіції, Департаменту патрульної поліції НПУ, Департаменту превентивної діяльності НПУ, Правового департаменту НПУ, Департаменту кадрового забезпечення НПУ, Управління ювенальної превенції НПУ, Головного слідчого управління НПУ, а також фахівці головних управлінь Національної поліції з областей.

Упродовж двох днів фахівці аналізують успішні практики та проблемні питання реагування поліції на випадки домашнього насильства та розробляють рекомендації щодо вдосконалення алгоритмів реагування, враховуючи міжнародні принципи протидії домашньому гендерно зумовленому насильству.

Заступниця міністра внутрішніх справ розповіла правоохоронцям про пріоритетні напрямки діяльності МВС України щодо протидії домашньому насильству.

«Під час реагування на випадки домашнього насильства ми повинні фокусуватися на декількох важливих аспектах. По-перше, це невідворотність покарання для кривдника. У кожному випадку ми повинні орієнтуватися на те, що кривдник має понести покарання. Наразі на державному рівні тривають зміни в законодавстві, щоб захистити потерпілого, покарати кривдника та створити дієві механізми реагування на випадки домашнього насильство. Вже прийнятий Закон, ще один законопроєкт перебуває на розгляді в Верховній Раді України», - сказала Катерина Павліченко.

Крім цього, вона наголосила на необхідності налагодження поінформованості жителів сільських місцевостей про проблеми домашнього насильства.

«Зі статистики звернень громадян до поліції ми спостерігаємо, що в селах і селищах необхідно шукати додаткові канали інформування про проблеми домашнього насильства. Також важливим питанням в ситуаціях домашнього насильства є діти, які, на жаль, залишаються поза увагою. Ми повинні напрацювати алгоритми, які будуть чітко визначати дії поліцейських під час виїзду на виклик. Визначити, яку інформацію про дітей необхідно фіксувати в протоколі та куди її передати», - зазначила Катерина Павліченко.

Заступниця очільника МВС подякувала Представництву Фонду ООН у галузі народонаселення за підтримку Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції, а також за налагодження співпраці між всіма державними органами й інституціями, в тому числі депутатським корпусом для того, щоб тема домашнього насильства виходила на якісно новий рівень.

Департамент комунікації МВС України

ФОТО Андрій Новицький

Схожі матеріали
Діяльність