День Європи 2021: основні досягнення Національної гвардії України на шляху європейської інтеграції

clock
13.05.2021 09:52

15 травня в Україні відзначається День Європи. Це свято – підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської спільноти.

Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 внесла свої корективи в багато сфер життєдіяльності суспільства та усіх державних інституцій. Утім, Національна гвардія України, як складова сектору безпеки та оборони держави, продовжує активно співпрацювати із європейськими міжнародними організаціями та аналогічними військовими формуваннями країн Європи за напрямками, які становлять взаємний інтерес.

Основною метою цієї взаємодії є якісні зміни та реформи у діяльності НГУ, обмін досвідом з аналогічними військовими формуваннями, вдосконалення матеріально-технічної бази, а також переймання європейських підходів та практик при виконанні службово-бойових завдань.

У цьому матеріалі ми розповімо про основні досягнення та проєкти, які НГУ реалізує в рамках європейської інтеграції протягом останніх років.

Співробітництво НГУ із Національною Республіканською гвардією Португалії


У лютому 2020 року делегація Національної гвардії України на чолі з командувачем НГУ генерал-полковником Миколою Баланом здійснила візит до Португальської Республіки з метою ознайомлення з діяльністю, основними завданнями та функціями Національної Республіканської гвардії Португалії, а також обговорення питань щодо започаткування двостороннього співробітництва за напрямками, які становлять взаємний інтерес.

У ході візиту відбулася зустріч у Головному командуванні Національної Республіканської гвардії Португалії з головнокомандувачем Національної Республіканської гвардії Португалії генерал-лейтенантом Луішем Франціску Ботельйу Мігелем за участі Надзвичайного та Повноважного Посла України в Португалії пані Інни Огнівець.

Зокрема, було обговорено та досягнуто домовленості щодо започаткування співпраці між Національною гвардією України та Національною Республіканською гвардією Португалії за різними напрямами:

- обмін досвідом з питань навчання та підготовки особового складу;

- організація та забезпечення охорони громадського порядку та припинення масових заворушень, включаючи проведення спільних навчань;

- охорона об’єктів критичної інфраструктури та державних органів;

- діяльність підрозділів спеціального призначення (антитерористичних);

- діяльність кінологічних підрозділів (К9);

- діяльність гірсько-патрульних підрозділів;

- організація реабілітації військовослужбовців, поранених під час виконання службово-бойових завдань у районі АТО/ООС, та членів їх сімей у Португалії;

- організація та проведення спільного патрулювання в місцях компактного проживання українських громадян в Португалії (під час курортного сезону;

- проведення масштабних спортивних або культурних заходів тощо).


Співробітництво НГУ із Військами карабінерів Італійської Республіки

У рамках двостороннього співробітництва на виконання домовленостей, досягнутих в серпні 2020 року під час засідання Українсько-Італійської Ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва 30 березня 2021 року, командувач Національної гвардії України генерал-полковник Микола Балан підписав Меморандум про взаєморозуміння між Національною гвардією України та Військами карабінерів Італійської Республіки.

Реалізація положень Меморандуму сприятиме виконанню завдань Стратегії національної безпеки України щодо розвитку НГУ з урахуванням досвіду держав-членів ЄС, посилення її інституційної спроможності до виконання завдань за призначенням, а також – Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у частині підготовки Національної гвардії України до виконання поставлених завдань.

Зазначимо, що протягом 2014-2020 років Національна гвардія України та Війська карабінерів Італії співпрацювали у межах щорічного Плану двостороннього співробітництва між Збройними Силами Італії та Збройними силами України. Зокрема, було проведено наступні заходи:

  • практичне стажування з питань відпрацювання дій підрозділів Національної гвардії України з охорони громадського порядку при проведенні масових заходів (40 військовослужбовців), Нові Петрівці, Україна;
  • практичне стажування інструкторів з гірської підготовки Національної гвардії України (10 осіб) в Центрі гірської підготовки Військ Карабінерів Італії (м. Сельва-ді-Вальгардена, Італійська Республіка).Співробітництво НГУ із Жандармерією Румунії

Співробітництво НГУ із Жандармерією Румунії

За підтримки Жандармерії Румунії в листопаді 2019 року 50-й полк Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України переміг у відкритому конкурсі на отримання гранту в розмірі понад 200 000 євро (близько 5,3 млн грн). Кошти були виділені гвардійцям в рамках Спільної Операційної Програми «Румунія – Україна 2014—2020», яка фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства.

Завдяки перемозі у конкурсі військова частина отримала змогу взяти участь у чотирьох спільних із Жандармерією Румунії проєктах за тематикою «Запобігання та боротьба з організованою злочинністю, співпраця сил безпеки». Заходи цієї Програми уже активно проходять в прикордонних районах України та округах Румунії.

Результатом успішної реалізації проєктів стане збільшення ефективності підрозділів НГУ та Жандармерії Румунії у спільній боротьбі з транскордонною організованою злочинністю, збільшення рівня довіри населення прикордонних територій до правоохоронців та поінформованості про їх діяльність. Це також дозволить вивчити та впровадити в діяльність передовий європейський досвід, позитивно вплине на підвищення якості виконання завдань з підтримання громадської безпеки по обидві сторони кордону та покращить криміногенну ситуацію в регіоні загалом.

Співробітництво НГУ із Міністерством оборони Латвії та Посольством Латвійської Республіки в Україні


Співпраця між латвійськими та українськими представниками оборонної сфери щодо надання підтримки українським військовослужбовцям та їхнім сім’ям, які постраждали в результаті військового конфлікту на сході України триває вже четвертий рік поспіль, і відбувається за підтримки Міністерства оборони Латвії, Посольства Латвійської Республіки в Україні та населенням країни в цілому.

Таким чином, попри пандемію COVID-19, лише минулого року було організовано та доставлено військовослужбовцями НГУ 3 гуманітарних вантажі з Латвійської Республіки в Донецьку та Луганську області. Вони вміщали в себе як гуманітарну (одяг, взуття, книги, домашній текстиль, дитячі речі), так і медичну допомогу (медикаменти та медобладнання). Загальний обсяг наданої гуманітарної допомоги за 2020 рік складає близько 50 тон, загальною вартістю вантажів понад 35 000 євро.

Необхідно зазначити, що з початку бойових дій на Донбасі, Латвійська Республіка забезпечила близько 350 тон гуманітарної допомоги постраждалим, що проживають у зоні проведення ООС.

На запрошення Посольства Латвійської Республіки в Україні військовослужбовці НГУ мають змогу проходити курс медичної реабілітації у Національному реабілітаційному центрі «Вайварі», місто Юрмала, Латвійська Республіка.

Варто зазначити, що вже протягом декількох років Національна гвардія України за підтримки головного капелана Національних Збройних сил Латвії пана Елмарса Плавіньша, а також у співпраці з Міністерством оборони Латвії та Посольством Латвійської Республіки в Україні організовує відпочинок дітей військовослужбовців Національної гвардії України у Латвійській Республіці.

Так, для дітей військовослужбовців НГУ організовуються екскурсійні подорожі містами Латвійської Республіки, що містять культурно-просвітницькі і спортивні заходи, різноманітні екскурсії, подорожі до старовинних замків, зустріч та спілкування з латвійськими однолітками.

Співробітництво НГУ зі Збройними силами Королівства Швеції


Протягом 2017-2018 років за сприяння Офісу аташе з питань оборони Посольства Швеції в Україні з метою розвитку системи мовної підготовки Національній академії Національної гвардії України надано навчальну літературу (1007 прим.) на загальну суму 410 тис. грн та обладнання для сучасної мовної лабораторії на загальну суму 397 тис. грн, де сьогодні проводяться інтенсивні курси з вивчення іноземних мов.

Крім того, для потреб Навчального центру Національної гвардії України (м. Золочів) було обладнано сучасну мовну лабораторію на загальну суму 500 тис. та передано медичне майно навчального призначення (кровоспинні турнікети, засоби індивідуального захисту, медичні сумки тощо) на загальну суму 2 млн 541 тис. грн.

Упродовж 2019-2020 років 6 військовослужбовців НГУ пройшли підготовку на базі Міжнародного тренувального центру Збройних сил Швеції «SWEDINT» за напрямком підготовки офіцерів штабу ООН, інструкторів з гендерних питань. Всі курси були субсидійовані шведською стороною.

У травні поточного року відбулась робоча зустріч командування Національної гвардії України із начальником Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Командування Збройних сил Королівства Швеції генерал-майором Леною Персон Герліц. Під час зустрічі було обговорено потреби НГУ щодо підготовки підрозділів спеціального призначення, снайперів, кінологів, інженерів (саперів), водолазів, а також за напрямком мовної підготовки, гірської підготовки, виживання в екстремальних умовах, гендерної інтеграції, стратегічних комунікацій.

Також розглядається можливість участі військовослужбовців НГУ у масштабних міжнародних військових навчаннях «Aurora – 23», що проводитимуться на території Королівства Швеції, з метою обміну досвідом з питань організації всеосяжної оборони (Total Defense).

Підвищення кваліфікації, навчання представників НГУ в навчальних закладах (центрах) країн Європейського Союзу


З метою підвищення інституційної спроможності Національної гвардії України щодо виконання завдань за призначенням, удосконалення професійної підготовки особового складу відповідно до найкращих світових практик представники Національної гвардії України пройшли навчання за кордоном, а саме:

річне навчання в Школі офіцерів Національної Жандармерії Франції за напрямком забезпечення громадського порядку і громадської безпеки;
навчання інженерного та льотного персоналу авіаційних підрозділів НГУ в місті Марін’ян (Французька Республіка), у рамках виконання вимог Угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки у створенні Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні;
навчання на вищому міжнародному курсі Школи підготовки офіцерів жандармерії Румунії «Мihai Viteazul» (м. Рошу, Румунія);
практичне навчання за напрямком підготовки до виконання завдань з підтримання/відновлення громадського порядку у Римі (Італійська Республіка);
З метою підготовки до участі в операціях ООН з підтримання миру з 2014 року 40 військовослужбовців та службовців НГУ пройшли підготовку на курсах миротворчої спрямованості на базі Центру вдосконалення кваліфікації поліцейських підрозділів з підтримання стабільності CoESPU, (м. Віченца, Італійська Республіка).

Упродовж 2018-2019 років 5 представників Національної гвардії України взяли участь у проєкті Європейського Союзу «LET4CAP», який спрямований на процес гармонізації підготовки правоохоронців з питань здійснення завдань з розбудови спроможностей в третіх країнах, а також створення єдиного підходу до проведення розвитку правоохоронних органів, базуючись на фундаментальних цінностях Європейського союзу.

Участь НГУ в Міжнародній асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи (FIEP)

У рамках Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції у статусі військової установи FIEP Національна гвардія України на постійній основі бере участь у роботі комісій, робочих груп та інших заходах, а саме:

щорічний Саміт директорів та командувачів структур-членів Асоціації;
комісія «Міжнародні справи»;
комісія «Нові технології та логістика»;
комісія «Організація службової діяльності»;
комісія «Людські ресурси».


Співробітництво НГУ із Консультативною місією Європейського Союзу (EUAM)

Угода між Україною та ЄС щодо статусу Консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України була підписана 17 листопада 2014 року в Брюсселі. Головною концепцією Місії – є підтримка та запровадження консультацій у рамках реформування цивільного сектору безпеки, орієнтуючись на ефективність управління правоохоронними органами під демократичним і законним контролем.

У 2020 році у рамках співробітництва з КМЄС та Канадською поліцейською місією в Україні для боротьби з пандемією COVID-19 Національній гвардії України було передано засоби індивідуального захисту (респіратори, захисні маски, рукавички, дезінфікуючі розчини) на суму близько 35 тис дол. США.

Створення Єдиної системи авіаційної безпеки і цивільного захисту МВС за підтримки Уряду Франції


Національна гвардія активно залучена до програми і за умовами контракту отримає 12 французьких гелікоптерів Airbus Н-225 Super Puma. Розпочато поетапне отримання вертольотів зазначеного типу до складу НГУ. У рамках участі у реалізації програми проводиться перенавчання льотного та інженерно-технічного складу авіації Національної гвардії України на вертоліт типу ЕС 225 LP на базі компанії «Airbus Helicopters» у Франції та військової частини 2269 Національної гвардії України.

На початку травня 2021 року Нацгвардія отримала вже 3-й гелікоптер Airbus ЕС 225 LP. Загалом у планах НГУ розширити парк до 12 гелікоптерів, які використовуватимуться для оперативного переміщення особового складу на великі відстані для виконання визначених завдань, евакуації хворих та поранених, здійснення пошуково-рятувальних заходів.

Як раніше зазначав Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Єдина система авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС України стане третьою за потужністю в Європі після Франції та Німеччини. Українські рятувальники, гвардійці та працівники поліції одними з перших використовуватимуть надсучасні гелікоптери. Головна мета цього проєкту – забезпечити правоохоронців сучасною технікою для виконання їхніх завдань. Цей проєкт – яскравий приклад ефективної співпраці між Європейським Союзом і Україною та беззаперечно величезний стрибок у технічному забезпеченні підрозділів МВС, та Нацгвардії зокрема.

Реабілітація учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил за підтримки країн Європейського Союзу


Особовий склад НГУ, який зазнав поранень (травмувань) під час бойових дій на Сході України, а також члени їх сімей постійно проходять медичну та психологічну реабілітацію за кордоном.

Так, завдяки співпраці із Посольством Грузії в Україні та Генеральним штабом Збройних Сил України представники Національної гвардії України та члени їх сімей проходять курс реабілітації у медико-психологічному реабілітаційному центрі Міністерства оборони Грузії у м. Тбілісі.

На запрошення Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції військовослужбовців НГУ залучаються до курсу медичної реабілітації на базі військово-медичної лікарні «Калероя» (місто Хісар, Республіка Болгарія).

На запрошення Посольства Латвійської Республіки в Україні військовослужбовці НГУ проходять курс медичної реабілітації у Національному реабілітаційному центрі «Вайварі», місто Юрмала, Латвійська Республіка.

Варто зазначити, що вже протягом декількох років Національна гвардія України за підтримки головного Капелана Національних Збройних сил Латвії пана Елмарса Плавіньша, а також у співпраці з Міністерством оборони Латвії та Посольством Латвійської Республіки в Україні організовує відпочинок дітей військовослужбовців Національної гвардії України у Латвійській Республіці.

Так, для дітей військовослужбовців НГУ організовуються екскурсійні подорожі містами Латвійської Республіки, що включають в себе культурно-просвітницькі і спортивні заходи, різноманітні екскурсії, подорожі до старовинних замків, зустріч та спілкування з латвійськими однолітками.

Національна гвардія України продовжує активну роботу щодо впровадження кращих норм та практик аналогічних військових формувань країн Європи. Зокрема, це стосується модернізації нормативно-правової бази щодо діяльності підрозділів НГУ з урахуванням основних європейських цінностей, серед яких – рівність прав та можливостей чоловіків та жінок під час проходження військової служби.

Пресслужба Нацгвардії

Управління міжнародного співробітництва

Схожі матеріали