Контраст
Шрифт

Центр супутникового моніторингу та нові протипожежні літаки: МВС про ліквідацію надзвичайних ситуацій

clock
25.11.2021 16:58

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров під час круглого столу в рамках форуму «Велике Будівництво: Авіація. Туризм», який проходив сьогодні, 25 листопада, в Міжнародному аеропорту «Бориспіль». 

«Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський анонсував створення авіаційного європейського хабу, основна ідея якого – розширення можливостей у боротьбі з лісовими пожежами. Ми маємо не тільки протидіяти, а й прогнозувати виникнення таких надзвичайних ситуацій. Саме тому МВС пропонує створити Ситуаційний центр супутникового моніторингу, який виявлятиме лісові пожежі на ранній стадії, робитиме термальні супутникові знімки та контролюватиме ситуацію не тільки в Україні, але й на території інших європейських держав (за їх зверненням)», - зазначив Сергій Гончаров.

Заступник міністра внутрішніх справ зауважив, що важливим питанням залишається збільшення кількості протипожежних літаків.

«Наразі в ДСНС є чотири літаки Ан 32п, які працюють в умовах високогір’я, злітають з необладнаних злітно-посадкових смуг та можуть нести 8 тонн води для пожежогасіння. Ми плануємо збільшити їх кількість до 2028 року, щоб мати можливість боротися з пожежами та допомагати іншим країнам. До кінця цього року очікуємо підписання контракту з ДП «Антонов» на придбання ще одного літака», - сказав Сергій Гончаров.

Заступник голови ДСНС Руслан Білошицький зауважив, що Державна служба з надзвичайних ситуацій вже отримала шість вертольотів французького виробництва Н-225.

«Загалом ДСНС має 20 одиниць авіаційної техніки - 7 літаків та 13 гелікоптерів. Посилили матеріально-технічну базу, зокрема відбудували ангари для збереження літальних апаратів, почали розбудовувати сервісний центр, який буде обслуговувати техніку не тільки Служби, а й МВС в цілому, підготували 54 авіаційних спеціалістів», - сказав він.

Крім того, важливим проєктом залишається розвиток аеромедичної евакуації, який цього року започаткували МВС та МОЗ. За два роки вся карта України буде закрита пунктами базування гелікоптерів для  аеромедичної евакуації та транспортування донорських біоматеріалів. Наразі розглядається питання використання не тільки вертольотів Airbus Helicopters Н-145, але й вітчизняних Мі-2 МСБ-1.

Начальник Управління авіації та поліції на воді Національної поліції України Сергій Науменко сказав, що з вересня цього року поліцейськими гелікоптерами Н-145 було здійснено 65 вильотів для евакуації людей, які потребували медичної допомоги.

«Тільки за сьогодні транспортовано дві особи з Київської та Львівської областей, які перебували в критичному стані. Наразі вертольоти чергують тільки у світловий день, наступного року ми включаємось в роботу 24/7», - сказав він.

Нагадаємо, Денис Монастирський ознайомився у Запоріжжі з можливостями українського підприємства для проєкту Єдиного аеромедичного простору.

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали
Діяльність