До 70-річчя створення НАТО у Нацгвардії розповіли чим важлива для них співпраця з Альянсом

clock
04.03.2019 10:26

До 70-річчя заснування Організації Північноатлантичного договору ми вирішили розповісти про історію співпраці Національної гвардії України з Альянсом. Національна гвардія України - силова структура, яка максимально зацікавлена в проведенні реформ та впровадженні стандартів НАТО. Вона, як складова сектору безпеки та оборони, бере участь у програмах та ініціативах НАТО.

Головна мета програм, які нам пропонують міжнародні експерти Альянсу – надати українським силовикам інформаційну базу та практичні навички для їх реалізації при виконанні своїх функціональних обов’язків.

В рамках Індивідуальної Програми партнерства НАТО, військовослужбовці НГУ щороку проходять навчання та підвищення кваліфікації за кордоном в навчальних закладах та спеціалізованих центрах держав-членів та партнерів НАТО.

Програми НАТО працюють в Україні більше 10 років. Вони являються потужною підтримкою для професійного розвитку персоналу в секторі безпеки та оборони. З початком агресії Росії проти України, підтримка НАТО Україні вийшла на активний рівень. НАТО постійно здійснює забезпечення суверенітету і територіальної цілісності України.

Національна академія Національної гвардії є головною платформою для реалізації проектів НАТО в Східному регіоні України. Таке рішення прийняв голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков під час свого візиту до Академії НГУ: «Ми започатковуємо комплекс курсів НАТО на базі Академії Національної гвардії України. Саме цей навчальний заклад чудово підходить для проведення наших навчань, адже це один із провідних військових навчальних закладів України. І саме Академія стане осередком підготовки за стандартами НАТО у Східному регіоні України», і.

У 2018 році вдвічі збільшилась кількість курсів НАТО, які будуть проведені на базі Академії. У Академії Нацгвардії в навчальний процес підготовки майбутніх офіцерів досить стрімко впроваджують досвід Північноатлантичного Альянсу. Нині на базі навчального закладу регулярно проводяться семінари та курси за участю міжнародних фахівців. Участь в цих заходах беруть не тільки гвардійці, а й представники всіх силових структур України. За сприяння Програми Україна-НАТО з професійного розвитку, запроваджено платформу короткострокових курсів з питань діяльності НАТО. За минулі роки Програма професійного розвитку здійснила підготовку близько чотирьохсот військовослужбовців Нацгвардії та інших силових структур. Програма з виховання доброчесності підготувала близько п’ятиста правоохоронців України. Керівництво програми започаткувало на базі вишу Нацгвардії проведення спеціальних тижневих курсів з розбудови доброчесності, прозорості та зниження корупційних ризиків за сприянням центру операцій з підтримання миру Боснії і Герцеговини із залученням міжнародних експертів.

«Ми регулярно проводимо брифінги з керівництвом Академії для обговорення питання щодо впровадження нових дисциплін з розбудови доброчесності, прозорості та зниження корупційних ризиків до навчальної програми Академії, повною мірою використовуємо навчальну програму НАТО на основі навчального плану, узгодженого Північноатлантичним альянсом», – розповіла керівник програми, Управління політичними справами та політикою безпеки штаб-квартири НАТО пані Бенедикт Борель.

Менеджер Програми професійного розвитку Ове-Уруп Мадсен розповів про співпрацю із Нацгвардією та її навчальним закладом: «Національна гвардія протягом тривалого часу співпрацює з нашою Програмою. Академія є одним з найактивніших партнерів Програми Професійного Розвитку, які готові та здатні займатися поступовим розвитком практичного навчання відповідно до Північноатлантичних стандартів. Визначальними факторами продуктивної співпраці є чітко налаштоване командування Національної гвардії України і правильний підбір офіцерів на ключові позиції, які пов’язані з формуванням і впровадженням цілей розвитку».

Пріоритетним напрямком діяльності Програми професійного розвитку є також підготовка лідерів суспільної думки, які будуть впроваджувати міжнародні стандарти в навчальний процес Академії.

Загалом кількість курсів, що проводяться в рамках програм НАТО щороку зростають і досвід отриманий під час цих курсів активно впроваджується в навчальний процес.

«Враховуючи ситуацію, в якій сьогодні опинилась Україна, впровадження міжнародного досвіду в навчальний процес – є одним з наших пріоритетних завдань. Заняття, які проводять міжнародні експерти на базі Академії надають змогу нашим курсантам та офіцерам значно розширити кругозір. Ми активно співпрацюємо чотири роки, з кожним роком кількість курсів зростає і це є важливим показником зацікавленості у проведенні реформ та підвищенні якості підготовки сучасних офіцерів. Я вдячний нашим колегам з Альянсу за таку активну співпрацю і вітаю з річницею створення НАТО», – зазначив начальник Національної академії Національної гвардії України Сергій Соколовський.

За матеріалами відділу міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ

Схожі матеріали