Книгу «Гвардія наступу. Самовидець» презентували на фестивалі «Книжкова країна»

clock
27.04.2024 18:00

Воєнно-історичний роман «Гвардія наступу. Самовидець», написаний з ініціативи Міністерства внутрішніх справ України й підтриманий Міністерством культури та інформаційної політики, презентували на фестивалі «Книжкова країна», що проходить 26-28 квітня на ВДНГ у Києві.

Роман презентували на тематичній панелі «Книги війни», яку в межах фестивалю організувало видавництво «САМІТ-КНИГА».

ФОТО: Ірина Тарановська

Автор книги Тимур Нагалевський поділився тим, як вона створювалася. 

«Ідея художньої книги про Гвардію наступу належить Міністрові внутрішніх справ Ігорю Клименку, коли рік тому вже тривала рекрутингова кампанія з набору нових бійців до бригад Гвардії наступу», - зазначив автор твору.

За його словами, саме тоді формувалися 9 штурмових бригад МВС України (Національної гвардії, Національної поліції та Держприкордонслужби) на відкритих рекрутингових засадах задля участі  в збройній відсічі ворогові та контрнаступі Сил оборони України на Сході й Півдні. 

ФОТО: Ірина Тарановська

«Кістяк цих бригад на початку створення становили бувалі бійці з бойовим досвідом. Тож постала необхідність подати історії цих героїв у художніх образах, які були б гармонійно вписані в реальні історичні події. Зокрема й у початок повномасштабної війни – Битву за Київ», – поділився Тимур Нагалевський.

Твір, за ідейним завданням, мав носити патріотичне спрямування. Тож його лейтмотивом стало твердження головного героя – історика Романа Соколовського про те, що історія в цій війні – це зброя. Головний герой іде добровольцем до лав Національної гвардії України і стає самовидцем подій теперішньої великої війни, яку трактує як продовження національно-визвольної боротьби українців за свою свободу й державну незалежність. 

У романі є детективна та любовна лінії, крім того представлені різні періоди з історії України: від античних  часів і Київської Руси через добу Козаччини й національно-визвольних змагань періоду Першої й Другої світових воєн й аж до наших днів.

Історії життя реальних героїв війни автор разом із творчою групою Департаменту комунікації МВС України зібрав і ретельно зафіксував, відвідуючи бази й частини бригад Гвардії наступу. Далі зібрані історії лягли в основу образів героїв роману.

Унікальною є й ілюстративна складова роману. Вона створена мисткинею Дарією Копійкою у форматі колажів, які побудовані на основі реальних фотографій та розповідей воїнів-героїв, їхніх життєвих принципів і цінностей, захоплень, емоцій, любові й ненависті.

Так за ідеєю та за підтримки Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка була створена книга, яка перемогла на відповідному конкурсі Міністерства культури та інформаційної політики та була видана для бібліотек системи Мініультури та бібліотек закладів вищої освіти системи МВС. 

ФОТО: Ірина Тарановська

Держава й надалі підтримуватиме видавництво української патріотичної літератури, як художньої, так і науково-популярної та публіцистичної, щоб поповнювати фонди бібліотек України. Про це наголосив присутній на заході Максим Удовиченко – генеральний директор державного підприємства «Центр Захисту інформаційного простору України», який перебуває в сфері управління Міністерства культури та інформаційної політики.

Виконавчий директор видавництва САМІТ-КНИГА Іван Степурін висловив готовність бути надійним партнером і для авторів, і для держави в реалізації політики захисту й зміцнення національного культурного та інформаційного простору України. 

Поряд з романом «Гвардія наступу. Самовидець» у рамках тематичної панелі «Книги війни» фестивалю «Книжкова країна» видавництвом САМІТ-КНИГА також були представлені книги «Битва за Ірпінь» та антологія воєнної лірики «Римова війна». 

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали