Життя у невізуальному світі: ветерани із втратою зору пройшли реабілітацію у медцентрі МВС (Відео)

clock
15.10.2024 12:00

На базі одного з реабілітаційних центрів МВС протягом 21 дня ветерани, які повністю або частково втратили зір на війні заново адаптувалися до життя. Зокрема вчились орієнтуватися у просторі, користуючись білою тростиною, аби пересуватися без допомоги інших. 

Учасників курсу реабілітації забезпечили білими тростинами за ініціативи Міністерства внутрішніх справ України. Основна мета курсу – мотивація та адаптація до нових умов, а також соціалізація захисників й захисниць.

Однією із важливих дисциплін є ерготерапія. Саме завдяки ерготерапії хлопці навчаються самостійно обслуговувати себе – мити руки, ходити у вбиральню, нарізати продукти харчування та навіть готувати.

На одному із занять киянин Станіслав, який втратив око та отримав важкі поранення кінцівок на Харківщині, готував піцу, самостійно нарізаючи начинку і розкачуючи тісто.

“Якщо у нас порушений зір – у нас загострюються інші відчуття. У нас загострюється слух, смак, дотик, тобто все можна навчити. Коли реабілітанти закінчують курс, вони знову стають вмотивованими і відчувають себе людьми”, – ділиться ерготерапевтка Емілія.

 

Також для ветеранів із втратою зору проводять заняття з IT-технологій. Завдяки спеціалізованим додаткам, які озвучують дії на екрані та жестовим рухам, незряча чи малозора людина знову навчається користуватися гаджетами, зокрема приймати телефонні виклики і здійснювати їх самостійно, надсилати повідомлення, писати в нотатках і користуватися додатками. 

Шрифт Брайля — один з важливих елементів, які має знати незряча людина, аби читати й писати. Дорослій людині опанувати цей шрифт задача із зірочкою. 

Проте тренери намагаються дати базові знання за 21 день, аби реабілітанти розуміли систему й методи використання шрифта Брайля у повсякденному житті.

Двічі на тиждень проводяться сеанси анімалотерапії. Каністерапія та іпотерапія відбуваються в рамках лікування, адже завдяки тваринам незряча людина знову навчається довіряти світу та оточенню,  Опиняючись у невізуальному світі – все відчується по-іншому.

За словами клінічного психолога, собака на психотерапевтичній сесії грає роль посередника між спеціалістом і пацієнтом. Виконує роль послаблення захисних бар’єрів.

Серед занять і танцювальна терапія. Не усі одразу виявляють бажання ходити на танці, вивчаючи віденський вальс, однак хореограф Володимир запевняє, що ці заняття сприяють укріпленню м’язів, суглобів, витримці та повертають у тонус амплітуду тіла, що дуже важливо для пересування після отриманих на фронті травм.

Проте під кожного ветерана організатори спільного із спеціалістами реабілітаційного центру МВС підбирають заняття.

“Ми відштовхуємось від потреб наших героїв, дивимось кому потрібно більше орієнтування в просторі, а хто вже готовий опановувати комп’ютер і освоювати асистивні технології. Все дуже індивідуально”, – зауважила заступниця директора освітньо-реабілітаційного центру «Трініті Хаб» Тетяна Костенко.

 

За 4 курси в медичному закладі Міністерства внутрішніх справ реабілітацію пройшли 25 ветеранів із втратою зору. Лікування та повна реабілітація бійців системи – це пріоритет для МВС України. Як проходив період реабілітації для ветеранів з повною чи частковою втратою зору – дивіться у матеріалі Міністерства внутрішніх справ.

Підтримка ветеранів у системі МВС: е-кабінет соціального захисту та менторство у ветеранському спорті.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали