Контраст
Шрифт

Жінки у складі підрозділів МВС беруть безпосередню участь у захисті України, - Катерина Павліченко

clock
04.05.2023 16:45

Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ під час виступу на спеціальній події Українського жіночого конгресу, який проходить сьогодні у Києві. Захід присвячено питанням впровадження стандартів НАТО у контексті участі жінок у секторі безпеки та оборони.

«НАТО просуває гендерну рівність як відображення своїх цінностей. На шляху до членства у Альянсі, Україна приділяє значну увагу гендерній політиці у секторі безпеки та оборони. МВС визначає євроатлантичну інтеграцію як ключовий елемент реформування, ми залучаємо жінок до виконання завдань у всіх підрозділах та на різних ділянках фронту. Ми розбудовуємо мережу гендерних радників, працюємо над усуненням правових барʼєрів та гармонізацією законодавства», - зазначила Катерина Павліченко.

Вона поінформувала, що наразі у підрозділах МВС України частка жінок становить 30%. Це близько 80 000 жінок по всій системі, з них понад 42 000 атестованих, тобто мають військові чи спеціальні звання. Найбільше жінок працюють та несуть службу у лавах Нацполіції.  

Заступниця очільника МВС підкреслила, що жінки безпосередньо беруть участь в захисті країни: стримують ворога, виявляють ворожі ДРГ, надають допомогу цивільним, ліквідують наслідки надзвичайних ситуацій, забезпечують охорону кордонів, евакуюють населення, фіксують воєнні злочини.  

Також вона поінформувала, що жінки виявляють бажання долучатися до новостворених бригад Гвардії наступу.  «Це пріоритетний для МВС проєкт і ми пишаємося, що серед девʼяти бригад Гвардії наступу є жінки. На етапі подачі заявок ми фіксували 5% жінок, але, через достатньо жорсткий відбір, частина з них відсіялися і зараз частка жінок у бригадах становить 2%», - сказала заступниця міністра.

Катерина Павліченко також розповіла про діяльність Української асоціації представниць правоохоронних органів, яка займається розбудовою жіночого лідерства та підвищенням ролі жінок-правоохоронниць як агентів змін та акторів мирного процесу у попередженні, регулюванні та вирішенні конфліктів. Асоціація просуває роль українських жінок перед світовою поліцейською спільнотою.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність