Загиблі росіяни та їх ідентифікація: Леонід Тимченко поінформував про результати роботи проєкту МВС "Потерь.НЕТ"

clock
20.03.2024 17:00

Заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко розповів журналістам про результати роботи проєкту МВС "Потерь.НЕТ". Він був створений з метою протидії наративам російської пропаганди та дезінформації.

"Потерь.НЕТ" поєднує дані з усіх відкритих джерел для встановлення обʼєктивної картини щодо втрат армії рф, військових лнр, днр, колаборантів тощо, які брали участь у збройній агресії проти України.

За словами заступника Міністра, проєкт започаткували у 2022 році: "На початку широкомасштабного вторгнення ми зрозуміли, що є велика кількість інформації про загиблих росіян. Її ми почали систематизувати. Після того, як у вересні 2022 року очільник міноборони росії озвучив цифри втрат їхніх військових, які становили близько 5 тисяч, ми вирішили створити такий ресурс. Адже за даними Генштабу ЗСУ втрати росіян за цей же період становили мінімум в 10 разів більше".

Нині у базі даних "Потерь.НЕТ" 72 012 підтверджених фактів про втрати російської армії та інших військових формувань. Пошуком інформації, її обробкою, аналізом та публікацією на сайт займаються студенти та курсанти Національної академії внутрішніх справ, Одеського державного університету внутрішніх справ та Харківського національного університету внутрішніх справ.

"Національна академія внутрішніх справ залучена до проєкту МВС з 1 березня 2023 року. За цей час ми зібрали інформацію про понад 40 тисяч вбитих ворогів. Дана робота є джерелом доступної інформації про реальні втрати - важливим елементом інформаційної війни", - зазначив начальник аналітичного відділу Центру кримінальної аналітики, керівник робочої групи Дмитро Овсянюк.

Головне в проєкті "Потерь.НЕТ", за словами Леоніда Тимченка, донести правдиву інформацію до росіян.

"Збираючи інформацію з соцмереж та відкритих джерел, необхідно її якісно перевіряти. До нашої бази даних та вказаного порталу інформація потрапляє лише після перевірки модераторами. По кожному факту має бути щонайменше два джерела. Отриману з відкритих джерел інформацію ми фіксуємо - робимо скріншоти. Як показує практика, пізніше подібна інформація із відкритих джерел може зникнути. російська влада сьогодні навіть забороняє публікувати некрологи. Це є підтвердженням того, що влада росії штучно спотворює інформацію про реальні втрати своїх військових", - наголосив заступник глави МВС. 

На ресурсі "Потерь.НЕТ" публікується не лише статистика втрат серед росіян, а й дані щодо кількості чоловіків/жінок, статистика втрат за військовим званням, реалізовано пошук за іменем або прізвищем.

Сайт доступний усім охочим.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали