За період повномасштабної війни Нацполіція розшукала понад 14 тисяч зниклих безвісти осіб

clock
30.03.2024 11:00

З них близько 7 тисяч – військовослужбовці. З початком російського вторгнення кількість безвісно зниклих зросла в чотири рази. Відповідно поліцейські посилили зусилля щодо їх розшуку. Про хід розшукової роботи у коментарі телеканалу «Суспільне» розповів заступник Голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції Андрій Нєбитов.

Він відзначив, що станом на 24 лютого 2022 року зниклими безвісти вважалися 12 292 особи. На сьогодні ж нерозшуканими залишаються 50 150 осіб.

«Кожна зникла безвісти людина чи невпізнаний загиблий – це не просто статистична одиниця, це горе, біль і страждання рідних. Війна змінила масштаби розшукової роботи. Збір інформації, верифікація даних, реалізація пошукових заходів — ускладнюються через непередбачувану ситуацію на лінії фронту, масовані атаки на мирні міста, міграцію людей і тимчасову окупацію територій», - зазначив Андрій Нєбитов.

Попри це, за два роки поліцейським вдалося встановити долю 14 409 осіб, які зникли безвісти. Серед них 4 529 людей ідентифіковані як загиблі.

Поліція залучається до ідентифікації тіл, які Україні вдається повернути з окупованої території. Кожне репатрійоване тіло оглядають експерти, відбирають біологічні зразки для генетичного аналізу. Поліцейські відкривають за кожним фактом кримінальне провадження та вживають заходів щодо ідентифікації загиблого й встановлення його рідних.

«Навантаження на правоохоронців збільшилось, проте оперативники працюють на максимумі та продовжують боротись за кожну людську долю. Тому для нас так важливі перспективи розвитку розшукової роботи: нові алгоритми дій, міжнародне партнерство, оновлене законодавство та залучення сучасних технологій», – додав заступник Голови Нацполіції.

Якщо вам відомі факти безвісного зникнення громадян, їх викрадення або потрапляння у полон негайно звертайтесь до найближчого підрозділу поліції із відповідною заявою.

Способи подання заяв і повідомлень про безвісно зниклих осіб:

• поштою;

• за телефоном 102 (цілодобово);

• безпосереднє звернення до територіального підрозділу поліції.

Пам'ятайте — добровільне здавання ДНК-зразків може пришвидшити нелегкий процес розшуку зниклих.

Також проводиться відбір зразків ДНК для українців за кордоном. На сьогодні у семи країнах це відбувається (Німеччини, Польща, Іспанія, Італія, Чехія, Словаччина, Туреччина).

Детальна інформація про алгоритми дій для повідомлення про зниклої безвісті особи та щодо здачі зразків ДНК.

Національна поліція України

Схожі матеріали