Контраст
Шрифт

Відповідальність російських загарбників за злочини в Україні неминуча

clock
13.08.2022 18:08

Про фіксацію та розслідування воєнних злочинів рф в Україні, а також міжнародну підтримку в цьому напрямі разом з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським обговорили сьогодні, 13 серпня, в етері британського телеканалу новин Sky News.

За час широкомасштабної війни Національна поліція України розпочала понад 26,8 тис. кримінальних проваджень за фактами злочинів, вчинених військовослужбовцями рф та їх пособниками.  

Головне завдання поліцейських - правильна кваліфікація злочинів відповідно до норм міжнародного кримінального та гуманітарного права, швидкість та якість фіксації, документування та збір доказів, які надалі стануть підставою звернення України до міжнародних судів.

«Ми вже згадували злочини в Бучі, Гостомелі, але я переконаний, що ще більше на нас чекає фіксація в Маріуполі, Волновасі, Сєвєродонецьку, тих містах, які сьогодні знаходяться під окупацією та будуть деокуповані згодом», - розповів очільник МВС.

Чим більше українці будуть відтісняти росіян, тим більше відкриється правди про воєнні злочини окупантів.

«Це ті злочини, які вчиняє політичне керівництво російської федерації, направляючи війська та дозволяючи їм скоювати зґвалтування, вбивства дітей та вбивства цивільних загалом», - пояснив міністр.

Варто зазначити, що у розслідуванні воєнних злочинів рф усі правоохоронні органи України працюють за спільним алгоритмом. Значну допомогу в цьому питанні надають міжнародні партнери, які забезпечують сервери, технічні засоби, відео- та фотофіксацію, пристрої для дистанційної передачі інформації тощо.

За результатами спільних домовленостей США надали спеціальне мобільне обладнання, за допомогою якого формується профіль ДНК, що полегшує ідентифікацію загиблих. Франція направила мобільну лабораторію і експертів-генетиків. Також ми отримали фахову підтримку від спільних груп з Литви та Словаччини на деокупованих територіях. ФРН передало для потреб нашої експертної служби технічну допомогу на загальну суму близько 1,25 мільйона євро, що є вагомим внеском у розслідування такого роду злочинів.

Переговори з міжнародними партнерами тривають.

 

Схожі матеріали