Від 20 днів до півроку - в країнах ЄС, близько 14 днів - в Україні: скільки очікують кандидати у водії на складання практичного іспиту

clock
24.10.2023 14:20

Через те, що авто в країнах Європейського Союзу дешевші у порівнянні з Україною, охочих отримати посвідчення водія там багато. Тож, щоб стати кермувальником за кордоном, необхідно пройти навчальну підготовку у спеціалізованих закладах та успішно скласти теоретичний і практичний іспити в екзаменаційних центрах.

У деяких європейських країнах цей процес займає досить тривалий період. До прикладу, час очікування з моменту запису на практичний іспит до дати його складання, триває від кількох тижнів до півроку.   

Найдовше кандидати у водії очікують на складання іспиту в Ірландії: до шести місяців. Приблизно такий же термін у Великій Британії: від 1 до 6 місяців. В Італії цей період складає - 140 днів.

Фахівці сервісних центрів МВС проаналізували, скільки очікують громадяни на складання практичного іспиту у сусідніх та найближчих до України державах.

Тож, у Польщі цей термін становить 20 днів. Ще довше необхідно очікувати майбутнім водіям у Румунії - 27 днів, а в Німеччині - 3-5 тижнів. У країнах Балтії цей період складає приблизно кілька тижнів. У Литві - 22 дні, а в Естонії майже втричі більше - 60 днів.

Загалом, наведені цифри - це середній термін очікування на складання практичного іспиту у європейських країнах. У деяких державах він залежить від вибору певного екзаменаційного центру чи періоду року. 

В Україні ж термін очікування на практичні іспити з моменту запису до дати складання в середньому складає близько 14 днів. Завдяки цифровізації, збільшенню кількості транспортних засобів та створенню екзаменаційних хабів, сервісні центри МВС планують максимально зменшити цей період очікування. 

Головний сервісний центр МВС України

Схожі матеріали