На честь прикордонників Луганського загону випустили марку

clock
23.10.2023 10:20

До річниці заснування Луганського прикордонного загону випущено спеціальну марку. У погашенні спеціальним поштовим штемпелем взяли участь командир загону полковник Олександр Осипець та командувач оперативного угрупування "Волинь" генерал-майор Володимир Миронюк.

Марки, конверти та листівки з символікою Луганського прикордонного загону випущено за індивідуальним дизайном у межах послуги «Власна марка» від Укрпошти.

Зображення для марки створила українська художниця Беата Куркуль. Вона відома малюнками українських прикордонників та військових Сил Оборони. Основу для ескізу художниця згенерувала за допомогою нейромережі, яка перетворює написаний текст на зображення.

За її словами, основою для створення марки став шеврон загону із зображенням Фенікса та самі прикордонники. 

"Подумала, що можна об'єднати Фенікс та прикордонника. Дала запит нейромережі та разом з начальником пресслужби загону вибрали кілька варіантів. Я взяла декілька фрагментів з декількох ескізів, поєднувала та домальовувала їх", - розповіла Беата.

Загальна кількість випущених марок, конвертів та листівок - 56. Їх у подарунок отримуватимуть волонтери та громадські діячі, які надають допомогу загону.

Луганський прикордонний загін створено 20 жовтня 1992 року. Бойовий шлях підрозділу розпочався 2 червня 2014 року, коли прикордонники вели бій з сепаратистами та російськими найманцями за прикордонну заставу в Луганську.

Указом президента України загону присвоєно почесне найменування "імені Героя України полковника Євгенія Пікуса".

Луганські прикордонники брали участь у боях вздовж всієї східної частини фронту: Рубіжне, Кремінна, Лисичанськ, Сєверодонецьк, Попасна, Сіверськ, Федорівка, Святогірськ, Бахмут.

268 прикордонників Луганського загону відзначено державними нагородами. 5 військовослужбовців прикордонного загону вшановані почесним званням Героя України з нагородженням ордену "Золота Зірка", з них 4 - посмертно.

Державна прикордонна служба України 

Схожі матеріали