У МВС відбулась робоча зустріч із представниками Європейської комісії

clock
19.04.2024 17:30

19 квітня заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв провів робочу зустріч із представниками Європейської комісії. Метою зустрічі стало обговорення участі відомства та підрозділів МВС в процесі інтеграції до Європейського Союзу та, зокрема, прогресу у виконанні рекомендацій Європейської комісії.

Керівник відділу основних прав та верховенства права Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення Європейської комісії Вольфганг Назар відрекомендував своїх колег та зазначив, що саме його команда відповідає за оцінювання прогресу та підготовку до переговорів з Україною за переговорними розділами 23 «Судова влада та основоположні права» та 24 «Юстиція, свобода та безпека».

«Поскільки МВС забезпечує формування державної політики у сферах: забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку, охорони державного кордону та міграції, переважна частина питань зазначених переговорних розділів належить до компетенції нашого міністерства, а отже від нашої ефективності буде залежати прогрес в рамках переговорів за кластером «Fundamentals», – підкреслив Олексій Сергєєв.

Заступник Міністра Олексій Сергєєв повідомив, що міністерством забезпечено підготовку інформації до звіту України про прогрес в рамках Пакета розширення 2024 року, яку передано до Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції. 

Крім того, партнерів з ЄС поінформовано про заходи, вжиті на виконання рекомендацій Європейської комісії, зокрема завершення першого практичного етапу Оцінювання загроз організованої злочинності за методологією SOCTA, підготовку до розгортання Координаційного центру з інтегрованого управління кордонами, оновлення документів стратегічного планування, зокрема Стратегії інтегрованого управління кордонами та Стратегії державної міграційної політики, розгортання системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112. 

Окрему увагу приділили обговоренню питання контролю за обігом зброї. Заступник Міністра наголосив, що за період повномасштабної війни не зафіксовано жодного випадку незаконного потрапляння зброї через державний кордон у напрямку ЄС, водночас міністерством вживаються заходи, спрямовані на законодавче унормування обігу зброї та посилення правоохоронного співробітництва з суміжними країнами та Європолом.

Зі свого боку, представники Європейської комісії наголосили на важливості прискорення ухвалення плану заходів, спрямованих на виконання Комплексного стратегічного плану реформування правоохоронних органів.

Також представники Європейської комісії були проінформовані про плани МВС щодо реалізації безпекових проєктів, серед яких «Безпека освітнього середовища». В рамках цього проєкту буде залучено 2000 поліцейських, які забезпечуватимуть безпеку в школах. Крім того, МВС планує масштабуванням системи відеонагляду, наразі функціонує 40 тисяч камер відеоспостереження.

«В пріоритеті нашої роботи – ситуація на фронті, захист державного кордону та забезпечення бригад оснащенням. Також один із важливих напрямків для МВС – це реабілітація наших поранених бійців, полонених та їхніх сімей», – додав заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв.

Керівник відділу основних прав та верховенства права Європейської комісії Вольфганг Нозар підтвердив готовність ЄС продовжити підтримку України, зокрема в питаннях підготовки до переговорів та адаптації законодавства.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали