У Головному сервісному центрі МВС нагадали, що змінилося при реєстрації транспортних засобів

clock
29.06.2023 17:45

Із 15 червня в Україні більше не є обов’язковим дослідження транспортного засобу в Експертної служби МВС відповідно до Постанови КМУ № 599. Єдина реєстраційна дія, коли таке дослідження проходити обов’язково  — перша реєстрація в Україні вживаних авто, які були ввезені з-за кордону. Тобто, коли автівка, мотоцикл, скутер, автобус чи вантажівка вперше отримують державні номерні знаки України та перше українське свідоцтво про реєстрацію.

Для найбільш популярної реєстраційної дії — перереєстрація у зв’язку зі зміною власника — більше немає вимоги надавати висновок про транспортний засіб. Якщо покупець транспорту хоче все ж пройти дослідження, то він може це зробити. Але вимоги робити це обов’язково — більше немає.

Для того, щоб отримати послугу з перереєстрації необхідно мати талон попереднього запису та повний пакет документів, а також оплатити потрібну послугу. Талон можна оформити як онлайн через функціонал Е-ЗАПИС, так і офлайн в терміналі, що знаходиться в приміщенні сервісного центру МВС.

Дослідження транспортного засобу Експертною службою МВС є обов’язковим лише при першій реєстрації вживаного ввезеного з-за кордону транспортного засобу. В інших випадках дослідження в Експертної служби МВС або в іншої державної спеціалізованої установи, що проводить судово-експертну діяльність — за бажанням. Ці спрощення надалі передбачають можливість переведення процедури перереєстрації в онлайн формат. 

Відповідно до законодавства була надана можливість громадянам обирати: проходити це дослідження чи ні. Однак, аби впевнитися, що номерні агрегати кузова, двигуна або шасі не були змінені, то буде корисним пройти експерте дослідження.

За перші 12 днів, тобто із 15 до 27 червня включно, коли запрацювало це нововведення в Україні було проведено 42 986 реєстраційних операцій без обов’язкового експертного дослідження. 

Понад 9,7 тисячі вживаних автівок привезених з-за кордону за цей час отримали свою першу реєстрацію в Україні, де експертне дослідження є обов’язковим. 

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання та корисна інформація на сайті.

Головний сервісний центр МВС

Схожі матеріали