У МВС відбулась зустріч із представниками ОБСЄ щодо свавільного затримання українських цивільних росіянами

clock
21.03.2024 17:52

У стінах Міністерства внутрішніх справ України відбулась зустріч з представниками Московського механізму (ММ) ОБСЄ щодо свавільного затримання українських цивільних осіб російською федерацією.

До зустрічі долучились начальник управління з питань, осіб зниклих безвісти за особливих обставин, МВС України Артур Добросердов та т. в. о. начальника управління документування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Головного слідчого управління Національної поліції України Олександр Шаповалов.

Артур Добросердов доповів представникам іноземної делегації про роботу Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та надав інформацію, яка сприятиме роботі місії незалежних експертів ОБСЄ щодо встановлення фактів вчинення РФ воєнних злочинів та інших порушень міжнародного гуманітарного права.

Московський механізм ОБСЄ щодо вторгнення РФ був активований у березні 2022 року 45 державами-учасницями Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), включаючи Україну. 29 лютого цього року на засіданні Постійної ради ОБСЄ було ініційовано черговий ММ ОБСЄ у контексті російської агресії, який, цього разу, зосереджений суто на проблематиці свавільного затримання українських цивільних осіб російською федерацією.  

За підсумками роботи місії незалежних експертів ММ ОБСЄ в Україні буде підготовлено доповідь, яка має стати першим окремим міжнародним звітом, присвяченим проблематиці свавільного затримання українських цивільних осіб російською федерацією. 

У документі будуть висвітлені факти та обставини, які стосуються порушень РФ зобов’язань ОБСЄ, порушень та зловживань правами людини, воєнних злочинів та інших порушень міжнародного гуманітарного права.

Висновки експертів плануються до оприлюднення орієнтовно у квітні 2024 року. Матеріали доповіді зможуть бути використані у рамках національних та міжнародних механізмів притягнення РФ до відповідальності. 

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали