Стартувало навчання спеціалістів із безпеки в освітньому середовищі в рамках проєкту «Вихователь безпеки»

clock
15.08.2022 12:53

Сьогодні в Національній академії внутрішніх справ, розпочалося навчання спеціалістів із безпеки в освітньому середовищі, які згодом працюватимуть у 16 громадах по всій Україні. Підготовка фахівців відбувається в рамках проєкт «Вихователь безпеки». Він дасть змогу громадам побудувати середовище для дітей вільне від булінгу, наркотиків і насильства. Окрім того, такі фахівці стануть певним чином комунікаторами між органами місцевого самоврядування, територіальними підрозділами НПУ та ДСНС, органами освіти і науки, учнівською та батьківською громадою.

«Наразі в реалізації цього проєкту беруть участь представники 16 територіальних громад із 9 областей України. Тож від сьогодні починаємо підготовку 17 кандидатів на посаду «Вихователя безпеки», для роботи в 49 закладах освіти, у яких навчаються майже 15 тисяч дітей», — зазначила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

Заступниця міністра підкреслила, що сьогодні тема безпеки дітей в умовах війни набуває нового значення. Проєкт є, як ніколи на часі. Він має стати частиною великого проєкту — «Безпечна країна».

«Сьогодні на базі нашої академії стартує навчання спеціалістів пілотного проєкту «Вихователь безпеки». Програмою передбачено очну й дистанційну форму навчання. За підсумками його проходження ми вручимо сертифікати державного зразка. Кандидати вивчатимуть, як запобігати розповсюдженню наркотиків, булінгу та насильству, а також психологію, моніторинг ситуації поза освітнім закладом, основи співпраці з Нацполіцією та ДСНС», — сказав ректор Національної академії внутрішніх справ Володимир Черней.

Програмою навчального курсу передбачено два тижні очного навчання, крім того, будуть і онлайн заняття. Проводити їх будуть викладачі з НАВС, ДСНС, Національної поліції та системи Міносвіти.

«Програма буде насиченою. До розробки плану підготовки долучалися спеціалісти практики. Я впевнена, що саме ви станете тією потужною силою створення безпеки в закладах освіти, де навчаються діти», — сказала директорка Департаменту освіти, науки та спорту Інна Ящук, звертаючись до майбутніх спеціалістів.

Планується, що робота «Вихователя безпеки» буде спрямована на те, аби кожна дитина в навчальному закладі почувала себе в безпеці. Учасники заходу погодились, що найбільшими викликами для фахівців цього року стане робота в умовах війни та дистанційне навчання.

«Таке важливе питання, як безпека не може вирішуватися, лише силами держави, а потребує максимальної залученості людей на місцях, зокрема, і вас — спеціалістів із безпеки в освітньому середовищі. Саме у взаємодії органів місцевого самоврядування з правоохоронцями та криється секрет нашого успіху», — наголосив начальник департаменту превентивної діяльності НПУ Ігор Бабич.

Нагадаємо: Вихователь безпеки — це цивільна особа, яка пройде відбір і навчання. А його основне завдання — виявлення і припинення правопорушень у межах навчального закладу, участь у превентивних заходах і внесення пропозицій щодо посилення безпечного освітнього середовища.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали