Розмінування українських земель: піротехніки отримали допомогу від урядів Японії, Швеції, Данії та ЄС

clock
04.04.2024 19:30

202 піротехнічні розрахунки ДСНС отримали спеціалізоване обладнання для розмінування та захисту. Допомогу надали ПРООН за підтримки Європейського Союзу й урядів Данії, Японії та Швеції.

Урочиста передача сертифікатів на обладнання відбулась в Києві до Міжнародного дня просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній із розмінуванням. До заходу долучились заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, заступник Постійного представника UNDP в Україні Христофорос Політіс, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда, заступник Голови Делегації ЄС в Україні Ремі Дюфло, заступник Голови Місії Посольства Королівства Данія в Україні Єнс Мартін Алсбірк, керівник відділу підтримки реформ Посольства Швеції в Україні Адам Амберг, представники ДСНС та МВС.

Під час вітального слова заступниця Катерина Павліченко наголосила, 30% території України - це 174 тисячі квадратних кілометрів були замінованими з початку повномасштабного російського нападу.

"Наразі показник вдалося зменшити майже на 5%. Підрозділами піротехніків ДСНС, Нацполіції та Нацгвардії знешкоджено понад 780 тисяч одиниць вибухонебезпечних  предметів. Саперні та піротехнічні підрозділи системи МВС використовують сучасну техніку, у тому числі і машини механізованого розмінування. За допомогою них, наші спеціалісти вилучають десятки, сотні небезпечних предметів щодня", - зауважила заступниця міністра.

Одночасно із тим заступниця очільника МВС підкреслила, що найскладніша ситуація на тимчасово окупованих територіях. Адже чим довше вони знаходяться під окупацією, тим щільніше їх мінує ворог.  У свою чергу міжнародні партнери наголосили на постійній і безперервній підтримці України у сфері гуманітарного розмінування.


"Розмінування всієї території України триватиме роками. Я запевняю, що Японія разом з усіма не стоятиме осторонь. Ми підтримуватимемо вас до того моменту, поки Україна повністю не очиститься від мін. Ми знаємо, що піротехнічні розрахунки потребують багато обладнання. І ми разом з міжнародними партнерами надаватимемо цю допомогу", - підкреслив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

"Забруднення мінами заважає українцям жити повноцінним життям. Тому щодня ми працюємо над впровадженням нових технологій зі штучним інтелектом в питанні розмінування територій. Сьогодні ми надаємо обладнання для 202 піротехнічних розрахунків ДСНС. Ми робимо це спільно - Японія, Данія, Швеція", - зазначив Христофорос Політіс.
Заступник Голови Делегації ЄС в Україні Ремі Дюфло відзначив сміливість українських піротехніків.


"Я пишаюсь, що можу передати сьогодні обладнання для розмінування, яке рятує життя. Масштаби забруднення, дійсно, вражають. Тому, відповідаючи на потреби України, ЄС надав обладнання на понад 50 млн євро для гуманітарного розмінування", - акцентував Ремі Дюфло.

Сертифікати на техніку та засоби особистого захисту отримав заступник голови ДСНС Роман Примуш. Цим обладнанням буде оснащено близько 80% усіх розрахунків ДСНС, що значно підвищить їхні можливості та безпеку.

"Ми вдячні за обладнання, яке сьогодні отримала ДСНС. Вашу реальну підтримку ми відчуваємо і бачимо від початку повномасштабної війни. Спеціалізовані металошукачі, обладнання для підривних робіт, інша техніка - це те обладнання, яке сприяє якнайшвидшому розмінуванню. Ми дякуємо уряду Японії, Швеції, Данії, а також Європейському Союзу за посилення спроможностей наших підрозділів", - наголосила Катерина Павліченко.

Окрім того активну увагу під час заходу приділили проведенню просвітницької діяльності з питань мінної безпеки. Обізнаність дітей та підлітків з правилами безпеки у разі виявлення ВНП є пріоритетним напрямком роботи МВС. У цьому питанні відомство також співпрацює із міжнародними партнерами. Минулого року свою роботу розпочали мобільні класи безпеки, які функціонують і в прифронтових регіонах. Понад 55 тисяч учнів уже відвідали заняття щодо правил безпечної поведінки.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали