Рятувальники застерігають: За 10 днів нового року пожежі забрали життя 56 людей, а на водоймах загинуло 9 осіб

clock
10.01.2024 12:00

Від початку року в Україні фіксується збільшення кількості пожеж. З 1 січня 2024 року уже сталося 934 пожежі, тоді як за цей період у 2023 році – 838, тобто збільшення на 11,5 %. Лише упродовж минулої доби зафіксовано 153 пожежі, тоді як цієї ж доби минулого року було 132.

З початку цього року на пожежах загинуло 56 осіб, минулого року в цей же період жертвами займань стала 41 особа. У ДСНС повідомляють, що зростання кількості пожеж зумовлене похолоданням й активнішим використанням пічного опалення, електрообігрівачів тощо.

ДСНС закликає громадян бути в теплі, але ретельно дотримуватись правил елементарної пожежної безпеки, обов'язково перевіряти справність і безпечність приладів обігріву.

Також аби уникнути трагедії, спричиненої пожежею в оселі, будьте вкрай обережними, дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань, а саме:
● не паліть у ліжку;
● слідкуйте за станом та справністю електромережі;
у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски тощо;
● не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
● уникайте перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;
● використовуйте пічне опалення та прилади для обігріву, дотримуючись правил пожежної безпеки.

При виникненні пожежі чи надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером «101».

Також від початку 2024 року 9 людей загинули на водоймах, водночас підрозділами ДСНС врятовано 9 осіб, у тому числі 1 дитину. Минулого року за цей період вода забрала життя 12 людей. Рятувальники закликають батьків провести з дітьми превентивну роботу щодо заборони самостійно гуляти біля водойм і виходити на кригу.

Просять і рибалок не йти на лід, а якщо все ж вийшли, то обов'язково перебувати в полі зору інших любителів зимової риболовлі, які зможуть допомогти чи покликати на допомогу рятувальників у разі потрапляння під кригу, мати з собою мотузку, аби за неї можна було витягнути з води й пам'ятати про основні правила порятунку на льоду.

Ступати на лід можна лише якщо його товщина становить щонайменше 7 см, краще - 10-15 см, наголосивши при цьому, що нині попри морозні кілька днів лід не є стійким через зміну температури.

За матеріалами ДСНС України

Схожі матеріали