Порушники кордону, іноземці з наркотиками та незаконний вивіз бурштину: ситуація на кордоні за добу

clock
26.01.2024 13:00

Українські прикордонники продовжують ефективно протидіяти нелегальній міграції, контрабанді зброї, наркотиків, незаконному переміщенню товарів через кордон.

Так, днями прикордонники Подільського загону затримали 5 порушників за допомогою системи оптико-електронного спостереження.

Для детального контролю за групою осіб в небо здійнявся дрон прикордонників і одночасно на перехоплення вийшов наряд. Під керуванням оператора безпілотника охоронці держрубежів швидко відшукали порушників та затримали їх на державному кордоні, поблизу селища Новокрасне Роздільнянського району.

Порушниками виявилися чоловіки призовного віку з Хмельниччини, Одещини та Запоріжжя.

На затриманих осіб прикордонники Подільського загону склали протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ч.2 ст.204-1 «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України». Матеріали справ направлено до суду.

А от у пункті пропуску «Старокозаче» прикордонники спільно зі співробітниками СБУ викрили двох іноземців, які намагалися перевезти через українсько – молдовський кордон понад 1,2 кілограма наркотиків.

Двоє громадян Молдови поверталися з України додому автівкою «Nissan». У ході огляду транспортного засобу, під переднім пасажирським сидінням, охоронці кордону виявили два поліетиленові пакети з речовиною білого кольору.

За результатами експрес-тесту встановлено, що це особливо небезпечна психотропна речовина Альфа-ПВП.

Наразі двом фігурантам справи оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 305 ККУ «Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів».

А на Волині прикордонники викрили групу, яка спеціалізувалась на незаконному добуванні, обробці, продажу за кордон каміння бурштину.

Заходи проводилися під процесуальним керівництвом Волинської обласної прокуратури у межах кримінального провадження за ст. 240-1 КК України, щодо громадян, які займалися незаконним видобуванням, переробкою та збутом, у тому числі за кордон, «сонячного» каміння.

У результаті проведених заходів в Ковельському районі було виявлено незаконний цех, де знаходилися станки, за допомогою яких обробляли бурштин, і значна кількість сировини.

Загалом було знайдено та вилучено понад 120 кілограмів обробленого та необробленого каміння бурштину, готові вироби з нього, чорнові записи та інші речові докази.

Вилучене майно направлено на експертизу, за результатами якої буде прийняте відповідне правове рішення.

Так, за добу 25 січня західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 53 тисячі осіб та 15 тисяч транспортних засобів.

З України минулої доби вибули 28 тисяч осіб. 17 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови. До України за минулу добу прослідували 23 тисячі осіб, 22 тисячі з них – громадяни України.

Оформлено 97 вантажівок з гуманітарною допомогою.

Звертаємо увагу, що пропуск повнолітніх громадян України через кордон здійснюється за закордонними паспортами чи іншими, передбаченими законодавством та міжнародними договорами, документами відповідно до Постанови Кабміну від 27 січня 1995 р. N 57.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали