Перша леді Олена Зеленська показала героїчну Бородянку Нобелівській лауреатці Наді Мурад

clock
23.05.2023 15:45

З робочим візитом в Україну завітала лауреатка Нобелівської премії миру Надія Мурад, яка прибула на запрошення дружини Президента України Олени Зеленської. 

Це перший візит іракської правозахисниці до нашої країни.

Перша леді та Генеральний прокурор України Андрій Костін розповіли Надії Мурад про ситуацію з воєнними злочинами, скоєними російськими окупантами, зокрема і в Бородянці.

«Із перших днів війни поліцейські фіксують повідомлення про випадки сексуального насильства з боку окупантів. У складі спеціалізованих мобільних груп представники поліції опрацювали всі деокуповані населені пункти», – наголосила перша леді.

Під час візиту Надія Мурад оглянула руйнування багатоповерхівок на вул. Центральній, відвідали заклад дошкільної освіти «Буратіно», де місцеві жителі переховувалися від російських авіанальотів, та ЗДО «Казка», де окупанти розмістили свій штаб. Зараз садочок реконструйовано, а працівники ДСНС проводять навчання з мінної безпеки з дітьми зі старших груп (приблизно 20-30 дітей віком п’ять-шість років).

Разом з правозахисницею та першою леді була і заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко. Вона розповіла Надії Мурад, що деокупована Бородянка є дуже наочним прикладом того, що залишає після себе росія:

«Бородянка була окупована лише місяць, але наслідки приголомшують. Тут було знайдено понад сотню тіл загиблих, з яких 80-85% мають ознаки насильницької смерті. Багато з них були зв'язані, мали вогнепальні поранення або перерізані горла. Крім того, під час окупації місцеве населення стикалося з сексуальним насильством від окупантів».

Окрім того, Катерина Павліченко поінформувала, що Кодекс, розроблений Надією Мурад, сьогодні допомагає нашим поліцейським ефективніше працювати з постраждалими від таких злочинів.

Зазначимо, що смт Бородянка у Київській області перебувало під російською окупацією з 26 лютого до 1 квітня 2022 року.

Тоді в Бородянській громаді загинуло 162 особи, з них 48 – під завалами будинків. 28 зникли безвісти.

У місті 1780 пошкоджених або зруйнованих приватних житлових будинків, 11 зруйнованих багатоквартирних будинків; 5 приміщень закладів дошкільної освіти і 10 закладів загальної середньої освіти зазнали руйнувань і пошкоджень.

Довідка: Надія Мурад Басі Таха – іракська правозахисниця єзидського походження, посол доброї волі Управління ООН з наркотиків і злочинності, лауреат Премії Вацлава Гавела з прав людини, премії Андрія Сахарова «За свободу думки», лауреат Нобелівської премії миру 2018 року. Включена журналом Time до списку 100 найвпливовіших людей світу 2016 року. 

Пережила рабство, насильство й тортури після захоплення її рідного селища Кочо (Ірак) терористичним угрупованням ІДІЛ. Після порятунку займається правозахисною діяльністю, з 2020 року співпрацює з Інститутом міжнародних кримінальних розслідувань (IICI) та Ініціативою запобігання сексуальному насильству під час конфлікту (PSVI) уряду Сполученого Королівства.

Створила Кодекс Мурад, у якому виокремлені мінімальні стандарти безпечного, ефективного й етичного збирання та використання інформації, отриманої від жертви або особи, яка зазнала системного сексуального насильства. Він призначений для тих, хто займається документуванням, розслідуванням, поширенням, дослідженням, моніторингом та іншими видами діяльності, пов'язаної зі збиранням і використанням такої інформації.

Кодекс відображає загальні основні стандарти, які мають застосовувати всі суб'єкти в усіх контекстах, щоб заохочувати підхід, орієнтований на інтереси потерпілих.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали