Оголошено про підозру двом бойовикам «лнр», які піддавали тортурам понад 500 людей у найбільшій катівні на Харківщині

clock
11.01.2024 14:30

Разом із російськими військовими бойовики «лнр» облаштували в приміщенні агрегатного заводу Вовчанська на Харківщині «в’язницю», куди звозили з навколишніх населених пунктів громадян з активною проукраїнською позицією, зокрема й тих, хто відмовлявся співпрацювати з окупантами.

З-поміж жертв окупантів – літні люди. З бранців «вибивали» інформацію про противників окупації та військових Збройних Сил України.

Слідчі Національної поліції України встановили причетність до цих воєнних злочинів колишнього працівника охорони громадського порядку Рубіжанського міського відділу Головного управління МВС України у Луганській області та громадянина рф, так званого старшого оперуповноваженого управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків міністерства внутрішніх справ самопроголошеної "лнр". Саме вони приймали вказівки від агентів російського фсб, координували та брали участь у допитах полонених у катівні.

Людей незаконно утримували в непридатних для життя умовах, били гумовими палицями, виривали нігті та катували електричним струмом. 

Крім того, кати погрожували своїм жертвам вбивством та імітували їх розстріл, зав’язуючи полоненим очі та стріляючи з вогнепальної зброї біля їх голови. Так їх тримали місяцями, дехто з ув’язнених незаконно утримувався більше півроку. Люди, які перенесли ці жахіття, відмічали дні перебування в неволі й видряпували на стінах катівні ікони та слова з молитов.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора їм повідомлено про підозру за порушення законів та звичаїв війни, що супроводжувалось жорстоким поводженням з цивільним населенням, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Санкція даного злочину передбачає до 12 років позбавлення волі.

Національна поліція України

Схожі матеріали