Незаконне використання надр на 157 млрд грн: Нацполіція викрила посадовців гірничо-збагачувального комбінату

clock
22.09.2023 17:40

Відходи, що утворюються в процесі дроблення та збагачення залізистих кварцитів, повинні були складатися у спеціальні сховища. Проте, не маючи відповідної ліцензії, їх обробляли та реалізовували підприємствам.

Службові особи гірничо-збагачувального комбінату, кінцевим бенефіціаром якого є колишній підсанкційний народний депутат  VII та VIII скликань, налагодили незаконну «схему» з використання корисних копалин.

Комбінат мав ліцензію лише на видобування залізистих кварцитів. Тож відходи, що утворюються в процесі збагачення корисних копалин, мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Однак фігуранти обробляли їх, а отриманий щебінь різних фракцій реалізовували суб’єктам підприємницької діяльності.

Згідно з висновком експертного дослідження, відходи, отримані в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів, також відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення, а відтак на їх використання необхідно отримати відповідну ліцензію. Про це службові особи комбінату знали, адже до 2015 року у них така ліцензія була.

Встановлено, що у період 2015-2021 років незаконно було видобуто понад 20 млн м3 корисної копалини, а сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн збитків. 

У ході слідства поліцейські зібрали доказову базу, що стала підставою для повідомлення причетним особам про підозру. Тож голові правління гірничо-збагачувального комбінату повідомили підозру за кількома статями Кримінального кодексу України:
- незаконне видобування корисних копалин (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240);
- зловживання повноваженнями (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364-1).

Національна поліція України

Схожі матеріали