Наркотики, контрафактний товар та ухилянти: ситуація на кордоні

clock
11.12.2023 18:40

Охоронці кордону щоденно виявляють правопорушників, які намагаються незаконно втекти з країни або ж провезти контрабанду чи навіть наркотичні речовини.

Так, днями, оперативні співробітники Чернівецького прикордонного загону отримали інформацію про незаконну торгівлю підакцизними товарами в населених пунктах неподалік кордону з Румунією. 

У межах кримінального провадження охоронці кордону спільно з представниками Бюро економічної безпеки провели перевірку та викрили незаконну діяльність місцевих жителів. Також правоохоронці провели обшуки за трьома адресами фігурантів кримінальної справи.

У результаті обшуків, виявлено понад 700 літрів спирту та горілчаних виробів з підробленими марками акцизного податку та близько 5 тисяч пачок сигарет без марок акцизного податку.

Виявлені товари на загальну суму понад 450 тисяч гривень вилучено представниками Бюро економічної безпеки.

Фігурантам справи загрожує кримінальна відповідальність, передбачена статтями 199 та 204 Кримінального кодексу України.

В іншому випадку прикордонники Чернівецького загону виявили у громадянина України марихуану.

У пункт пропуску «Порубне» на виїзд з України прибув вантажний автомобіль під керуванням нашого співвітчизника 1976 року народження.

Під час перевірки автомобіля спрацював службовий собака прикордонників на рюкзак, що знаходився в кабіні водія. 

У ході більш детального огляду охоронці кордону виявили поліетиленовий пакет, схований у шкарпетку. Всередині пакунка знаходився паперовий згорток з речовиною сіро-зеленого кольору рослинного походження, попередньо – марихуаною. Водія разом з наркотиком передано представникам СБУ.

А ось на Закарпатті прикордонники Мукачівського загону за допомогою квадрокоптера виявили спробу незаконного перетину кордону.

Вплав через річку Тиса планували потрапити до сусідньої Румунії двоє закарпатців – 30-річний житель Виноградова та 35-річний житель Солотвино.

Незаконні наміри чоловіків викрив прикордонний наряд відділу «Тячів», який відстежував прилеглу до кордону місцевість за допомогою безпілотника. 

Інформацію було негайно надано групі реагування, яка висунулась для затримання зловмисників. До моменту припинення правопорушення, відчайдухи двічі намагалися зануритися у стрімку повноводну Тису, проте інстинкт самозбереження переміг.

Чоловіки намагалися втекти від прикордонного наряду, утім військовослужбовці здійснили попереджувальні постріли, що спонукало утікачів змінити свої плани та зупинитися.

Один із порушників був одягнений у гідрокостюм. Обидва мали з собою мобільні телефони та кошти у розмірі 500 доларів США, обгорнуті у поліетилен. Зі слів закарпатців, документи у них забрали «помічники», які за 4 тисячі доларів з одного та 8,5 тисячі з іншого обіцяли їм безперешкодний перетин українсько-румунського кордону.

Стосовно затриманих складено протоколи про адмінправопорушення, передбачені ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України» та 185-10 КУпАП «Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону». Справи скеровано до суду.

Крім того, щодо виявлення ознак злочину, передбаченого ст.332 «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України» Кримінального кодексу України прикордонники направили до Нацполіції повідомлення.

Загалом за добу 10 грудня західні кордони України з ЄС та Молдовою (у Чернівецькій області) перетнули 69 тисяч осіб та 17 тисяч транспортних засобів.

З України минулої доби вибули 32 тисячі осіб. 20 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України за минулу добу прослідували 37 тисяч осіб, 32 тисячі з них – громадяни України.
Також оформлено 162 вантажівки з гуманітарною допомогою.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали