На Волині викрили лікарів та ІТ-фахівців, які спеціалізувалися на переправленні чоловіків через кордон

clock
13.01.2023 19:20

Кримінальне провадження розпочато за матеріалами оперативників Держприкордонслужби.

Оперативники Волинського прикордонного загону спільно зі співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань та слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Ковельської окружної прокуратури припинили діяльність організованої злочинної групи, яка налагодила схему незаконного переправлення через українсько-польський кордон чоловіків призовного віку.

В поле зору потрапили мешканці Ковельщини, лікарі зі складу військово-лікарських комісій та ІТ-фахівці, які підробляли різного роду печатки й довідки, зокрема про відстрочку від призову й висновки про непридатність до військової служби у воєнний час.

Надалі ухилянти по цілком легальних документах безперешкодно виїжджали за межі держави. Загалом, злочинцям вдалось незаконно переправити через кордон понад 30 осіб. За такі послуги «клієнти» сплачували ділкам від 5 до 10 тисяч доларів США.

Правоохоронці провели колосальний обсяг роботи з документування і збору доказів щодо протиправної діяльності. Міжвідомчими групами затримано основних фігурантів кримінального провадження та проведено у них санкціоновані обшуки. Як результат, вилучено значні суми готівки, підроблені документи, бланки, банківські картки, телефони та оргтехніку. При цьому в помешканнях і транспортних засобах учасників злочинної групи правоохоронці знайшли і вилучили зброю та наркотичні речовини.

Наразі досудове розслідування триває.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали