На відбір офіцерів безпеки в закладах освіти зголосилося вже 1400 поліцейських, - Ігор Клименко (ВІДЕО)

clock
05.01.2024 16:45

Про це повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час підсумкового інтерв’ю Національному телемарафону «Єдині новини». Міністр наголосив, що офіцер Служби освітньої безпеки – це не охоронець, а фаховий посадовець, який разом з адміністрацією навчального закладу відповідатиме за весь комплекс безпекових заходів, починаючи з допуску дітей до приміщення школи.

«Громадяни України мають чітко розуміти, що безпека наших дітей - це безпека нашої держави», - наголосив очільник МВС. 

Зокрема він пояснив, чому правоохоронці почали з дітей. Тому що це, по-перше, найбільш незахищена частина населення. По-друге, діти потерпають психологічно від війни, а до війни були карантини. 

«Постійні тривоги, і психіка не всіх дітей може це витримати», - зазначив він. 

Саме тому МВС в рамках комплексу заходів зі створення безпечного середовища вирішило звернути першочергову увагу на заклади освіти, а зараз це близько 10 000 середніх шкіл, які працюють або у змішаному (очно-дистанційному), або в повному очному режимі.

Крім того, Ігор Клименко звернув увагу на ті школи, які наближенні до білоруського кордону або до кордону з регіонами, де проходять активні бойові дії, які в першу чергу потребують посилення заходів безпеки. 

Також офіцер реагуватиме на проникнення до школи сторонніх осіб, на звернення батьків, педагогів та дітей, контролюватиме евакуацію дітей в укриття під час повітряної тривоги. 

«І тут мова йде про те, щоб і дітей, і педагогічний персонал захистити максимально в умовах, коли на руках дуже багато зброї, вибухівки, і ми говоримо, що цей поліцейський безпеки - це особа, яка має продумати разом зі своїм керівництвом комплекс безпекових заходів для школи, починаючи з її периметру», - підкреслив Міністр.

На уточнююче питання журналістки про те, чи такі офіцери безпеки будуть у кожній школі, а сам навчальний заклад буде обладнано рамками безпеки, через які проходитимуть учні й учителі, Ігор Клименко відповів, що так, але поетапно. 

«Є такі економічні обґрунтування, які ми розглядали вже і на Кабінеті Міністрів. Бо є великі школи, є школи по 2 корпуси або по 3 корпуси. Таких шкіл, наприклад 2000. І так, якщо, наприклад, це школа велика, ми говоримо про рамки, через які будуть проходити діти і дорослі викладацький персонал, обслуговуючий персонал, звичайно, по відповідних документах», - заначив він. 

А якщо це школа на 100 учнів, то там, стверджує Міністр, будуть працювати поліцейські з металодетектором.

Також, за словами очільника МВС, в школах планується розмістити й камери відеоспостереження. 

«На сьогоднішній день 1400 наших поліцейських уже зголосилося взяти участь у  відборі на посаду шкільного поліцейського офіцера безпеки», - повідомив він. 

Із них на першому етапі передбачено відібрати не більше 500, які вже пройдуть курс підвищення кваліфікації і вже заступлять на службу в освітні заклади. Їх мають замінити офіцери безпеки, яких скоро наберуть у рамках рекрутингової кампанії. 

Перші офіцери Служби освітньої безпеки, спрогнозував він, заступлять на службу до першої групи шкіл уже в березні цього року. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали