МВС роз'яснює: які виплати нараховуються військовим, які захоплені в полон або безвісно відсутні

clock
01.08.2023 12:00

За військовослужбовцями у цьому статусі зберігаються такі виплати: посадовий оклад за останнім місцем служби, оклад за військовим званням, надбавки за вислугу років та інші щомісячні додаткові види грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення. Крім того, виплачується додаткова винагорода до 100 000 гривень. Про це розповідає Герой України нацгвардієць Дмитро Фінашин.

Виплата грошового забезпечення членам сімей полонених та безвісно відсутніх військовослужбовців здійснюється відповідно до статті 9 Закону України ''Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей'' та відповідної постанови Кабінету Міністрів України №884 від 30 листопада 2016 року, згідно з якими родинам щомісячно виплачується грошове забезпечення, в тому числі всі додаткові виплати.

Право на отримання всіх необхідних виплат мають дружина або чоловік, а в разі відсутності повнолітні діти, які проживають разом з військовим, та законні представники - опікуни, піклувальники чи усиновлювачі неповнолітніх дітей або інвалідів з дитинства незалежно від їхнього віку. Батьки отримують виплати рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей. У разі письмової відмови однієї з осіб від виплат їх частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на її одержання.

Для отримання всіх виплат родині військовополоненого необхідно подати пакет документів, однак виплати здійснюються щомісяця з дня захоплення військовослужбовця у полон або його зникнення безвісти і включно до дня їх звільнення. Членам сімей військовослужбовців безвісно відсутніх - до дня набрання законної сили рішення суду про визнання членів їх сімей безвісно відсутніми або оголошеними померлими. Для цього потрібно подати відповідний пакет документів:

  • заява на ім'я командира військової частини;
  • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім'ї з даними про прізвище, ім'я та по батькові і реєстрацію місця проживання;
  • довідка про реєстрації місця проживання членів сім'ї;
  • копія свідоцтва про шлюб;
  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється до дня виключення військовослужбовців зі списків особового складу військової частини.

Важливо, якщо військовослужбовець добровільно здався в полон, дезертирував чи самовільно залишив військову частину — виплати здійснюватися не будуть.

За всіма додатковими питаннями ви можете звернутися на телефон довіри МВС України: +380 89 420 1866

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали