МВС ПОДКАСТ: яку освіту надають Ліцеї безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС?

clock
01.07.2024 15:00

Цю та інші теми у прямому ефірі обговорила директор Департаменту комунікації МВС України Мар’яна Рева із директором Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Олександром Тарасенком та керівником Івано-Франківського ліцею МВС Валерієм Середою.

«На сьогоднішній день Міністерством внутрішніх справ за погодженням з Міністерством освіти і науки України затверджено стандарт спеціалізованої освіти безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання.

Освіта в наших ліцеях  передбачає здобуття ліцеїстами повної загальної середньої освіти, адже наші випускники складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання або національний мультипредметний тест. Але разом із шкільною обов'язковою програмою в ліцеях будуть викладатися такі профільні предмети, як  “Правознавство”, “Фізична культура”, а  також спеціалізовані курси, які допоможуть ліцеїстам ознайомитися  з особливостями функціонування органів системи МВС. Після першого року навчання ліцеїсти зможуть вибрати для себе факультативи з математики, історії, української мови або інших предметів, які їм більше знадобляться в майбутньому», - зазначив директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Олександр Тарасенко.

Для всебічного розвитку ліцеїстів також передбачено функціонування різноманітних гуртків за інтересами: їхні напрями визначатимуться після проведення анкетування серед ліцеїстів на початку навчального року. Ліцеїсти впродовж навчання також матимуть екскурсії, туристичні подорожі, змагання та інші цікаві активності.

Керівник Івано-Франківського ліцею безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС Валерій Середа наголошує, що в ліцеї особлива увага приділяється підбору персоналу. В пріоритеті – вчителі та вихователі, які мають досвід роботи із дітьми з психологічними травмами. Педагогічним працівникам також доведеться більше часу проводити з ліцеїстами, яким необхідна додаткова підтримка в навчанні. Загалом за рівень навчання дітей відповідатимуть класні керівники, за безпеку та виховання ліцеїстів – вихователі класів та старші вихователі курсу.

Директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Олександр Тарасенко наголошує, що після закінчення ліцеїв випускники отримують повну загальну середню освіту та після складання ЗНО або НМТ зможуть вступити до вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання системи МВС або будь-якого іншого закладу вищої освіти.

За його словами, кількість ліцеїстів у навчальних класів передбачена не більше 30 осіб. Усі ліцеїсти забезпечуються форменим одягом (і літнім, і зимовим), а також спортивною формою, навчальними матеріалами, підручниками та всім необхідним для навчання.

«Наше завдання – виховати освічених і патріотичних громадян, які стануть елітою суспільства. Ми не ставимо за мету виховати військових, але ми прагнемо, щоб кожен випускник був високоосвіченим і любив свою землю”,- зазначив керівник Івано-Франківського ліцею безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС України Валерій Середа.

Також він додав, що планується розвивати ліцеїстів не тільки в одному вузькому напрямі, а всебічно. 

Ми повинні дати дітям крила, потужні крила, щоби вони могли далі обирати собі майбутнє і йти впевнено по життю», - підсумував Валерій Середа.

Детальніше про вступ та навчання в ліцеях безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання МВС – у подкасті.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали