Контраст
Шрифт

МВС, громадські та правозахисні організації визначили спільні кроки для зміцнення системи протидії домашньому насильству

clock
30.07.2022 14:00

29 липня під час робочої зустрічі щодо протидії домашньому насильству в Україні представники МВС, НПУ, правозахисних, міжнародних та громадських організацій домовились про кроки для протидії випадкам домашнього насильства. Зустріч пройшла за ініціативи міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського.


«Сьогодні ми продовжуємо активну роботу над проблемою, яка може проявити себе вже через якихось кілька місяців - це  домашнє насильство. Мене дуже турбує, що в суспільстві починається така тенденція, коли люди думають, що на фоні війни проблеми домашнього насильства не на часі, що їх вирішення треба перенести десь на потім. Разом з тим ми добре розуміємо, що невдовзі проблема домашнього насильства може значно загостритись. Тому маємо працювати на випередження уже сьогодні», - зазначив Денис Монастирський.

Своєю чергою, заступниця міністра Катерина Павліченко підкреслила, що світова практика свідчить, що воєнні конфлікти не проходять безслідно і війна може негативно відбитися зокрема й на сім'ях.

«Українське суспільство не культивує насильство. Разом з тим ми розуміємо, що війна внесе свої корективи у психоемоційний стан українців, наслідком цього прогнозовано стане значне збільшення випадків домашнього насильства», - сказала Катерина Павліченко.

Представники від МВС, Нацполіції, громадських та правозахисних організацій погодились, що необхідно удосконалювати механізми спільної роботи для протидії домашньому насильству. 

Як зазначила керівниця програми з гендерно зумовленого насильства Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Олеся Компанієць, на жаль, сьогодні в суспільстві дійсно спостерігається тенденція до нормалізації насильства, і це є тривожним сигналом. Люди починають вважати, що на фоні того, що відбувається в країні, домашнє насильство не є важливим і нормалізують його. Вона прогнозує, що така тенденція буде спостерігатися ще тривалий час, можливо навіть по завершенню війни.


Під час зустрічі сторони домовились, що треба вже зараз активізувати  роботу та погодили спільні кроки. 


Серед них: 

- перегляд діючих механізмів роботи поліції;

- посилення профілактичних заходів щодо кривдників;

- удосконалення законодавства.

Крім того, заступниця міністра внутрішніх справ підкреслила, що проводити інформаційні кампанії необхідно для того, щоб постраждалі розуміли куди іти й що робити, щоб знали свій алгоритм дій під час звернення до правоохоронців.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність