Медіа про МВС: історія нацгвардійця, який захищав Чорнобильську АЕС та потрапив у російський полон

clock
05.06.2024 10:00

Нацгвардієць Артем Лутченко з Чернігівщини з перших днів повномасштабного вторгнення рф на територію України потрапив у полон. Він захищав Чорнобильську АЕС, коли на територію станції у кінці лютого 2022 року зайшли росіяни. 31 травня 2024 року його обміняли.

У коментарі «Суспільному» його дружина Валерія, в якої на фронті загинув батько, розповіла як отримала цю звістку.
«Все сумбурно вийшло. Ще зранку (31 травня, – ред.) почали казати, що буде обмін. По своїм каналам питали, чи будуть наші. Чекали, сподівалися. І о 13-й годині мені прийшла СМС від координаційного штабу: «Вітаємо, ПІБ – повернуто з полону». Одразу все затряслось, руки тряслись, не вірилось», – каже Валерія.

Вже коли у мережі почали з’являтися фотографії з обміну полоненими, Валерія каже, що впізнала свого чоловіка.
Того ж дня, 31 травня, Валерія зі Славутича поїхала в медзаклад, куди повезли звільнених з полону чоловіків. Розповідає, в той же день вдалося побачитись з Артемом:

«Вони приїхали десь о 22-й годині, а я приїхала о пів на 12-ту одразу туди. Неможливо було сидіти вдома. В закладі сказали, що в них карантин, і поки не пускають. Але все одно ми побачились через паркан. Не впустили навіть нормально обійняти, через паркан пообіймались, буквально кілька хвилин поговорили. І на наступний день вже нормально побачились, і батьки приїхали, всіх пустили».

Валерія каже, що чоловік за понад два роки російського полону схуд на 24 кілограми.

«Дуже худий. Він й так дуже малий в мене був. Втратив вагу, воно своє дає. Багато проблем зі здоров’ям, зі слухом, із зором. Ці всі постійні побиття, катування, вони вплинули. Психологічно – більш-менш, настрій гарний, він завжди з гумором був. Гумор його й витягнув. Всіх завжди підтримував там», – розповідає дружина.

Більше про історію нацгвардійця читайте за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали