Контрабандні сигарети, ухилянти та нелегальні мігранти у вантажівці: ситуація на кордоні за добу

clock
19.09.2023 18:05

Учора, 18 вересня, прикордонний наряд відділу «Селятин» під час патрулювання ділянки державного кордону з Румунією помітив безпілотний літальний апарат. БпЛА з прикріпленим пакунком рухався в сторону Румунії.

Невдовзі дрон з вантажем опинився на землі. В пакунку знаходилося 400 пачок сигарет.

Наразі прикордонники Чернівецького загону встановлюють осіб, причетних до протиправної діяльності.

Між тим, у пункті пропуску «Орлівка» прикордонники Ізмаїльського загону виявили нелегальних мігрантів з Іраку. Прикордонний наряд почув шурхіт у вантажівці, що прибула до українського берега поромом через Дунай та вирішив одразу її оглянути.

В результаті військовослужбовці в причепі фури виявили чоловіка з дружиною та двома малолітніми дітьми – хлопчиком та дівчинкою. Як встановили охоронці кордону, сім’я з Іраку проникла в автомобіль в Туреччині під час його завантаження пластиковими трубами. Далі мандрувальники планували в пошуках кращої долі дістатися однієї з країн ЄС.

Подорож в причепі вантажівки для сім’ї іноземців могла б закінчитися трагічно, адже тривала вона декілька днів, а з собою «туристи» не мали ані їжі, ані води. Тож прикордонники одразу ж нагодували їх та пригостили гарячим чаєм.

За даним фактом на дорослих іноземців складені протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України». В подальшому їх передадуть румунській стороні в порядку реадмісії.

А ось на Запоріжжі перед судом постане група за обвинуваченням в організації незаконної переправи ухилянтів за кордон. Правоохоронці встановили, що четверо запоріжан, серед яких лікар-невролог, пропонували військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації за їх допомогою. 

«Клієнтів» вони підшукували на території обласного центру. Фігуранти виготовляли фіктивні медичні документи про наявність захворювань задля отримання висновку про непридатність до військової служби та зняття з військового обліку. У подальшому це дозволяло безперешкодно виїхати за кордон. Вартість таких послуг становила 6,5 тисяч доларів США з однієї особи.

Злочинну схему викрили та задокументували слідчі Запорізького РУП разом із працівниками управління внутрішньої безпеки ДВБ НПУ та СБУ в Запорізькій області.
Усім обвинуваченим інкримінують ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Крім того, 35-річного лікаря-невролога обвинувачують ще у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Загалом, за минулу добу за спробу незаконного перетину державного кордону України затримано 29 осіб – 3 з них намагалися незаконно перетнути кордон у пунктах пропуску, ще 26 були затримані поза визначеними пунктами перетину.

Крім того, на виїзд з країни не пропущено 7 чоловіків, громадян України, оскільки прикордонники виявили ознаки підробки їхніх документів, які надають право на перетин кордону особам призовного віку. У діях чоловіків наявні ознаки правопорушень передбачених статтями 336 та 358 Кримінального кодексу України.

За матеріалами Національної поліції та Державної прикордонної служби України

Схожі матеріали